Hizmet sektöründe mutfak çalışanları üzerinde mobbing ile iş kazaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mobbing and occupational accidents on the kitchen employees in the service sector
  1. Tez No: 790200
  2. Yazar: FUNDA DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Yönetimi, Public Health, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: iş Sağlığı ve Güvenliği, Mobbing, İş Kazaları, Meslek Hastalıkları, Occupational Health and Safety, Mobbing, Occupational Accidents, Occupational Diseases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çalışmanın amacı bireylerin demografik özellikleri, çalışma şartları, mobbing ve iş kazaları arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılacaktır. Anketin birinci bölümünde katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin soruların yanı sıra daha önce iş kazalarına yönelik sorular yer almıştır. Anketin ikinci bölümü ise katılımcıların mobbinge maruz kalıp-kalmadıklarını belirlemeye yönelik sorulardan oluşacaktır. Bu araştırmada, İstanbul Büyükşehir belediyesi Fatih'te Turizm İşletme Belgeli olan ve Belediye ruhsatlı otellerden; 5 yıldızlı, 4 yıldızlı ve 3 yıldızlı toplam 104 otelde çalışan toplam 543 mutfak görevlisine anket uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda; Tehdit ve tacizin, çalışan davranışlarına pozitif yönlü bir etkisinin olduğu, tehdit ve taciz 1 birim arttığında çalışan davranışlarına ilişkin olumsuz algılar 0,146 birim artacaktır. Yani tehdit ve taciz, çalışan davranışları üzerinde %14,6 oranında olumsuz yönde artışa neden olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan analiz sonucunda, İş ve kariyer ile ilgili engellemelerin, çalışan davranışları üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu, diğer bir anlatımla“İş ve Kariyer ile İlgili Engellemeler”1 birim arttığında Çalışan Davranışları da olumsuz yönde 0,345 birim artacaktır. Yani İş ve kariyer ile ilgili engellerin, çalışan davranışları üzerinde %34,5 oranında olumsuz yönde artışa neden olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is about demographic characteristics, benefiting from mobbing and occupational accidents at the working stage. A questionnaire will be used as a data collection tool in the research. Detailed information is obtained from the questions about detailed information about the drawing of the questionnaire. The second part of the questionnaire will come from questions about determining whether to stay as an example to mobbing. This is legal, from the hotels with Tourism Operation Certificate and Municipality license in Fatih, Istanbul Metropolitan Municipality; 5-star, 4-star 3-star overall 104 working students 543 kitchen staff surveys. Analyzes made; Threat and negative perceptions, positive in 1 element function, that there is a positive event to the element. Threats and harassment on him are directed over 14.6% of the visual used. At the same time, those who can help with the work to be done, about the future, who can help on the job with a training, who will be on the job with a training, and what will happen in the future will also negatively direct those who will work when they will work in 1 department 0.345 unit art. In other words, it is aimed at the 34.5% view of the business and related image, which will be visually displayed on it.