Deneysel subaraknoid kanamada bazı nörolojik fonksiyon ve sinaptik bağlantılara metforminin etkisi
The effect of metformin on some neurological functions andsynaptic connections in experimental subarachnoid hemorrhage
- Tez No: 790214
- Danışmanlar: PROF. DR. DİDEM TURGUT COŞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nöroşirürji, Tıbbi Biyoloji, Neurosurgery, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: SAK, metformin, SIRT1, miRNA, sinaptik plastisite, SAH, metformin, SIRT1, miRNA, synaptic plasticity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Başlık: Deneysel Subaraknoid Kanamada Bazı Nörolojik Fonksiyon ve Sinaptik Bağlantılara Metforminin Etkisi Amaç: Subaraknoid kanama (SAK) mortalite ve morbidite oranı yüksek olan bir inme türüdür. Sağ kalan hastalarda motor ve hafıza-öğrenme fonksiyonlarında uzun dönemde iyileşmeyen bozukluklar görülmektedir. Söz konusu fonksiyonların kontrolü ve devamlılığını sağlayan frontal lob, serebellum, omurilik ve hipokampüs bölgelerindeki sinaptik bağlantıların hasarlandığı düşünülmektedir. Son zamanlarda nöroprotektif etkileri olabileceği bildirilen metforminin hasar alan sinaptik bağlantılara ve bozulan fonksiyonlara olumlu etki edebileceği öngörülmektedir. Yöntem: Sıçanlara SAK öncesi veya sonrasında bir hafta boyunca metformin uygulanıp etkisi motor ve hafıza-öğrenme testleriyle gözlemlendi. Frontal lob, serebellum, omurilik, hipokampüs dokularında ve serum örneklerinde qPCR yöntemi ile nöronal hasar ve iyileşme ile ilişkili yolaklardaki AMPK, SIRT1, mTOR, Akt, p53, PTEN, ROCK1, miR-132, miR-134 ve miR-138 moleküllerinin gen düzeyleri ve plazma örneklerinde ELISA yöntemiyle NFL seviyesi ölçüldü. Serebellum, motor ve prefrontal korteks, omurilik, hipokampüs dokularından alınan kesitler Nissl yöntemiyle boyanarak nöron sayımı, Golgi-Cox yöntemiyle boyanarak dendritik analizler yapıldı. Bulgular: SAK sonrası azalan motor ve hafıza-öğrenme fonksiyonlarının metformin tedavisi uygulanmış hayvanlarda arttığı, hasar alan nöronal yapıların ve moleküler mekanizmaların anlamlı ölçüde düzeldiği gözlemlendi. SAK öncesi ve sonrası metformin uygulamasının hafıza-öğrenme performansını yükselttiği, ilişkili bölgelerdeki nöronal morfolojinin ve moleküler yolaklardaki gen düzeylerinin SAK öncesinde gözlenen normal seviyelere geldiği belirlendi. Sonuç: SAK öncesi metformin uygulamasının motor ve bilişsel fonksiyonlar üzerine koruyucu etkisi olduğu, SAK sonrası metformin uygulamasının motor ve hafıza-öğrenme fonksiyon bozukluklarına ve nöronal hasara karşı etkili olduğu belirlenmiştir. Serum örneklerindeki mRNA seviyelerinin doku seviyeleriyle benzerliği klinikte invazif olmayan yöntemle ölçüm yapılabilmesi açısından önemlidir. Bu parametrelerin tanı-tedavi aşamalarında biyobelirteç olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Title: The Effect of Metformin on Some Neurological Functions and Synaptic Connections in Experimental Subarachnoid Hemorrhage Aim: Long-term non-improving impairments are observed in motor and memory-learning functions in surviving patients after SAH. The synaptic connections in the frontal lobe, cerebellum, spinal cord and hippocampus providing control and continuity of these functions, are thought to be damaged. Metformin with recently reported neuroprotective effects, is predicted to effect the damaged synaptic connections and impaired functions positively. Method: Administered to rats before/after SAH, metformin's effect was observed by motor and memory-learning tests. Gene expression levels in pathways associated with neuronal damage and healing by qPCR in frontal lobe, cerebellum, spinal cord, hippocampus tissues and serum samples; NFL levels was measured in plasma samples by ELISA. Neuron counts were made by Nissl stained sections taken from cerebellum, motor and prefrontal cortex, spinal cord and hippocampus, and dendritic analyzes were performed by Golgi-Cox stained sections. Results: It was observed that the decreased motor and memory-learning functions post-SAH, increased in animals treated with metformin and the damaged neuronal structures and molecular mechanisms were significantly improved. It was determined that metformin administration before/after SAH increased memorylearning performance, neuronal morphology in related regions and gene expression levels in molecular pathways came to normal levels observed pre-SAH. Conclusion: It was determined that metformin administration pre-SAH had a protective effect on motor and cognitive functions, and metformin administration postSAH was effective against dysfunctions and neuronal damage. The similarity of mRNA levels in serum samples with tissue levels is important for non-invasive measurement in the clinic. It's thought that these parameters can be used as a biomarker in the diagnosis-treatment stages.