Prognostik skorlama sistemlerinin ileri yaş sepsis hastalarında mortalite yönünden öngördürücülüklerinin (Prediktif kabiliyeti) değerlendirilmesi
Evaluation of the predictive capability of prognostic scoring systems in terms of mortality in elderly sepsis patients
- Tez No: 790229
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN BAHADIR BAŞGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, Yoğun Bakım, Yaşlı, Hayatta kalma, SOFA, APACHE, Sepsis, Critical Care, Aged, Survival, SOFA, APACHE
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Sepsis, enfeksiyona karşı düzensiz konak yanıtının neden olduğu yaşamı tehdit eden organ işlev bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Sepsis vakalarının büyük çoğunluğunu 65 yaş ve üzeri hasta popülasyonu oluşturmaktadır. Yoğun bakımlarda yetişkinlerde kullanılabilirliği çeşitli çalışmalarla gösterilmiş skorlama sistemleri mevcut olmasına rağmen yoğun bakıma yatmış olan ileri yaş sepsis hastalarında mortaliteyi öngörmede mevcut kullanımda olan skorlama sistemlerinden hangisinin veya hangilerinin kullanılabileceği yönünde net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu araştırmanın amacı yoğun bakımda yatan 65 yaş üstü sepsis hastalarında prognostik skorlama sistemlerinin mortalite yönünden öngördürücülüklerinin (prediktif kabiliyeti) değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif, müdahalesiz, gözlemsel araştırma niteliğindeki çalışmamızda yoğun bakım kliniğine sepsis tanısıyla yatan 65 yaş ve üzeri hastalar incelendi. Hastaların yatışlarındaki Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi Skoru-II (APACHE II), Ardışık Organ Yetmezliği Değerlendirme Skoru (SOFA), Lojistik Organ Yetmezliği Skoru (LODS), Çoklu Organ Yetmezliği Skoru (MODS), Basitleştirilmiş Akut Fizyoloji Skoru-II (SAPS-II) skorları hesaplandı. Hastaların 28 günlük takipte mortalite gelişmesi durumu kaydedildi. Skorlama sistemlerinin puanları ve beklenen ölüm oranları, ölen ve hayatta kalan gruplar arasında karşılaştırılarak değerlendirildi. Skorlama sistemlerinin mortalite ile korelasyonu nokta çift serili korelasyon ile değerlendirildi. Aynı zamanda prognostik skorlama sistemlerinin 28 günlük mortalite oranını tahmin edebilme yeteneği İşlem Karakteristik Eğrisi (Receiver Operator Characteristic (ROC)) ve Eğri Altında Kalan Alan (Area under Curve (AUC)) ile de değerlendirildi. Bulgular: Ölen hasta grubunda 5 skorlama sisteminin (APACHE-II, SOFA, SAPS-II, MODS, LODS) hem puanları hem de beklenen ölüm oranları hayatta kalan hastalara göre anlamlı derecede yüksekti (p APACHE-II (0,784)> SAPS-II (0,780)> LODS (0,735) > MODS (0,702) şeklindeydi. Eğri altında kalan alanlar istatistiksel olarak ikili şekilde kendi aralarında karşılaştırıldığında ise APACHE-II, SOFA, SAPS-II arasında anlamlı fark yokken SOFA ve SAPS-II, MODS ve LODS'a göre anlamlı farklılık gösteriyordu. APACHE-II ise MODS'a göre anlamlı farklılık gösterirken LODS'la aralarında anlamlı farklılık yoktu. Sonuç: Çalışmamızda değerlendirmiş olduğumuz SOFA, APACHE-II, SAPS-II, LODS, MODS skorlarının her birinin yoğun bakım ünitesindeki 65 yaş üstü septik hastalarda mortalite öngördürücü olarak kullanılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Objectives: Sepsis is defined as life-threatening organ dysfunction caused by dysregulated host response to infection. The majority of sepsis cases consist of the patient population aged 65 and over. Although there are scoring systems that have been shown to be useful in adults in intensive care units in various studies, there is no clear information about which of the current scoring systems can be used to predict mortality in elderly sepsis patients admitted to the intensive care unit. The aim of this study is to evaluate the predictive ability of prognostic scoring systems in terms of mortality in sepsis patients over 65 years old hospitalized in the intensive care unit. Materials and Methods: In our single-center, prospective, noninterventional, observational study, patients aged 65 years and older hospitalized in the intensive care unit with a diagnosis of sepsis were examined. The Acute Physiology and Chronic Health Evaluation Score-II (APACHE II), Sequential Organ Failure Assessment Score (SOFA), Logistic Organ Dysfunction Score (LODS), Multiple Organ Dysfunction Score (MODS), Simplified Acute Physiology Score-II (SAPS-II) scores of the patients at their hospitalization were calculated. Mortality development of the patients at 28-day follow-up was recorded. Scores of scoring systems and expected mortality rates were evaluated by comparing between the nonsurviving and surviving groups. Correlation of scoring systems with mortality was evaluated with point-biserial correlation. At the same time, the ability of prognostic scoring systems to predict the 28-day mortality rate was evaluated with the Receiver Operator Characteristic (ROC) and Area under Curve (AUC) curve. Results: Both scores and expected death rates of the 5 scoring systems (APACHE-II, SOFA, SAPS-II, MODS, LODS) were significantly higher in nonsurviving patients than in surviving patients (p APACHE-II (0,784) > SAPS-II (0,780) > LODS (0,735) > MODS (0,702). When the areas under the curve were statistically compared among themselves in pairs, there was no significant difference between APACHE-II, SOFA, and SAPS-II. SOFA and SAPS-II differed significantly compared to MODS and LODS. While APACHE-II differed significantly according to MODS, there was no significant difference with LODS. Conclusions: We concluded that each of the SOFA, APACHE-II, SAPS-II, LODS, MODS scores that we evaluated in our study can be used as a predictor of mortality in septic patients over 65 years of age in the intensive care unit.