Alstroemeria cv. 'vanitüs' saksı bitkisi olarak yetiştirilmesi üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 79024
  2. Yazar: CEVDET GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MENGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Alstroemeria, Saksı Bitkileri, Daminozide, Paclobutrazol, Alstroemeria, Pot Plants, Daminozide, Paclobutrazol
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
öz Alstroemeria ev.“Vanİtüs”'ün SAKSI BİTKİSİ OLARAK YETİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Bu araştırmada rizom ile çoğaltan yöntemi uygulanarak Alstroemeria“Vanitüs”'ün saksı bitkisi olarak yetiştiriciliği üzerinde çalışılmıştır. Rizomlar iki farklı büyüklükte (2.5 ve 7.5 cm) hazırlanarak rizom uygulaması ve yaprak uygulaması şeklinde 10-20 ppm Paclobutrazol ; 2500-5000 ppm Daminozide dozları kullanılmıştır. Yaprak uygulamaları dikimden 10 hafta sonra yapılmıştır. İlk çiçeklenmeye kadar geçen gün sayısı, çiçeklenme yüzdesi, generatif sürgün uzunluktan, generatif sürgündeki yaprak sayısı, beher daldaki çiçek sayısı ve çiçek çapı değerleri; rizom büyüklükleri, Paclobutrazol ve Daminozide'in farklı dozları ile uygulama şekillerinde verdiği sonuçlara göre belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Paclobutrazol'ün rizom uygulamalarında yetiştirme ortamı yüzeyinde vejetatif organlar dahi teşekkül etmemiş, yaprak uygulamalarında ise rozetleşmeler meydana gelmiştir. Çiçek meydana getirmeyen generatif sürgün uzunlukları 20 ppm Paclobutrazol uygulamasında en kısa olarak saptanmıştır. Diğer yandan Daminozide uygulamalarında ise çiçek meydana getiren generatif sürgün uzunlukları azalmamış aksine kontrole göre (63.17 cm) daha uzun bitkiler meydana gelmiştir. Daminozide uygulamalarında en kısa generatif sürgünler rizom büyüklüğü bakımından 2.5 cm rizom büyüklüğünden (65.47 cm) uygulama şekli bakımından ise yaprak uygulamalarından (64.60 cm) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHES ON GROWING OF Alstroemeria ev.“Vanitüs”AS POT PLANT In this study, rhizome propagation method was used in pot plant growing of Alstroemeria ev.“Vanitüs”. The rhizomes were prepared in two different sizes as 2.5 and 7.5 cm. In the rhizome and spray treatments at the rates of 10-20 ppm Paclobutrazol and 2500-5000 ppm Daminozide were used. Spray treatments were conducted 10 weeks after planting. The number of days to flowering, flowering percentage, generative shoot lengths, the number of leaves on generative shoot, the number of flower on each branch and diameter of flowers were determined according to the results obtained from rhizome size, application method on Paclobutrazol and Daminozide rates. As a result, in rhizome application of Paclobutrazol, vegetative shoots did not form on the surface of growing medium whereas rozette leaves formed in spray treatments. The length of generative shoots that did not form flowers was found as the shortest in the 20 ppm Paclobutrazol application. On the other hand, in Daminozide applications flower - forming generative shoot lengths did not decrease, in constrast longer plants were obtained in comparison with the control (63.17 cm). The shortest generative shoots were obtained from 2.5 cm rhizome size (65.47 cm); concerning treatment methods, shorter shoots were obtained from spray treatments (64.60 cm).