Bazı kesme çiçeklerde farklı vazo solüsyonlarının vazo ömrü ve antioksidan enzim aktivitesi üzerine etkileri
Effects of different vase solutions on vase life and antioxidant enzyme activity in some cut flowers
  1. Tez No: 827930
  2. Yazar: AYŞEGÜL CERİT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKİFE DALDA ŞEKERCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kesme çiçek, süs bitkisi, vazo ömrü, vazo solüsyonu, Cut flower, ornamental plant, vase life, vase solution
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kesme çiçeklerin ömrü hasat ile başlar. Kesme çiçek üretiminde hedef, ürünleri en iyi kalitede tüketiciye ulaşmaktır. Bu çalışmanın amacı kesme çiçek sektöründe ticari önemi olan türlerin, farklı vazo solüsyonları içerisinde vazo ömrü sürelerini belirlemektir. Bu çalışma ticari kesme çiçekler olan karanfil, gül, alstromerya ve şebboy bitkileri ile yürütülmüştür. Deneme her kesme çiçek için 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Kontrol hariç toplama 6 farklı vazo solüsyonu hazırlanmıştır. Vazo solüsyonları; Kontrol (Çeşme suyu), Gümüş (nano partikül) + saf su, Bakır (nano partikül) + saf su, Sirke (%6) + Sakkaroz (%4) + saf su, Sakkaroz (%6) + saf su, Salisilik asit (5mg/L) + saf su, Sodyum hipoklorit+ saf su şeklinde hazırlanmıştır. Bu denemede vazo ömrü(gün), oransal taze ağırlık (%), toplam vazo solüsyonu alımı (g/dal), günlük vazo solüsyonu alımı gibi parametreler nano partikül içerikli uygulamalarda daha başarılı bulunmuştur. En başarılı vazo solüsyonu tüm türlerde Bakır (nano partikül) uygulaması olmuştur. Bitki vazo ömürleri sırasıyla karanfil (25,3 gün), gül (25,3 gün), alstromerya (26,2 gün) ve şebboy (28,2 gün) olarak belirlenmiştir. İkinci en başarılı uygulama ise Gümüş (nano partikül) uygulaması olmuş ve vazo ömürleri sırasıyla karanfil (23,2 gün), gül (23,2 gün), alstromerya (24,2 gün) ve şebboy (26,2 gün) olarak belirlenmiştir. Nanopartiküllerin vazo ömrünü önemli seviyede arttırdığı tespit edilmiştir. Kesme türlerinde farklı vazo solüsyonu uygulamalarına bağlı olarak elde edilen enzimatik ve enzimatik olmayan antioksidan aktiviteler belirlenmiştir. Farklı kesme çiçek türlerinde antioksidan aktivite değişimleri benzer çıkmakla birlikte, vazo ömrü süreleriyle de uyumlu bulunmuştur. Nano partikül içerikli vazo solüsyonlarında prolin, lipit peroksidasyonu (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve hidrojen peroksit (H2O2) antioksidan enzim aktivitelerinin diğer uygulamalara göre daha düşük düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The life of cut flowers begins with harvest. The aim in cut flower production is to reach the consumer with the products in the best quality. The aim of this study was to examine the vase life of species that have commercial importance in the cut flower industry, in different vase solutions. This study was carried out on carnation, rose, alstromeria and wallflower plants. Vase solutions were prepared as, Control (water), Silver (nano particle), Copper (nano particle), Vinegar (6%) + sucrose (3%), Sucrose (6%), Salicylic acid (5mg), Sodium hypochlorite. In this experiment, parameters such as vase life (days), proportional fresh weight (%), total vase solution intake (g/branch), daily vase solution intake were investigated. The most successful vase solution was obtained from the application of copper (nanoparticle) in all species. Plant vase lives were determined as carnation (25,3 days), rose (25,3 days), alstromeria (26,2 days) and wallflower (28,2 days), respectively. The second most successful application was the Silver (nano particle) application, and the vase life were examined as carnation (23,2 days), rose (23,2 days), alstromeria (24,2 days) and wallflower (26,2 days), respectively. With this study, a vase solution that will maximize the vase life of different species in the highest quality has been determined. It was concluded that nanoparticles significantly increased the vase life. Although the antioxidant enzyme activity changes in different cut flower species were similar, they were also found to be compatible with the vase life. Although the antioxidant activity in different cut flower species were similar, it was also found to be compatible with the vase life antioxidant enzyme activities of proline, lipid peroxidation (MDA), superoxide dismutase (SOD) and hydrogen peroxide (H2O2) were found to be lower in vase solutions containing nanoparticles than in other applications.