Yemekhane atıklarından biyohidrojen üretimine sıfır değerlikli demir nanopartikül ilavesinin etkisi
Effect of additional zero valent iron nanoparticle on biohydrogen production from refectory waste
  1. Tez No: 790270
  2. Yazar: ŞAFAK NUR ERDOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR BEGÜM GÖKÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Sıfır değerlikli demir nanopartikül, karanlık fermantasyon, iletken malzeme, biyohidrojen üretimi, biyogaz üretimi, Zerovalent iron nanoparticle, Dark fermentation, Conductive material, biohydrogen production, biogas production
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu tez çalışmasında, karanlık fermantasyon yöntemi ile yemekhane atıklarına sıfır değerlikli demir nanopartikülleri (Fe0NP) ilave edilerek biyogaz ve biyohidrojen üretimini artırmak amaçlanmıştır. En yüksek S/I oranını belirlemek için 0, 2, 4, 8 ve 10 gUK/gUK oranlarında yükleme yapılmıştır. Elde edilen en iyi verim S/I 4 gUK/gUK reaktörü olmuştur. En yüksek biyogaz ve biyohidrojen üretimi 100 mg/L Fe0NP konsantrasyonunda gerçekleşmiştir. TKM ve UKM giderim verimleri incelendiğinde en yüksek giderim verimleri S/I=4 grUK/gUK reaktöründe görülmüştür. Fe0NP konsantrasyonlarında en yüksek TKM ve UKM giderimi 100 mg/L eklenen reaktörde sırasıyla %50 ve %37 olarak belirlenmiştir. Toplam UYA konsantrasyonlarında en yüksek toplam UYA konsantrasyonu S/I=4gUK/gUK yükleme oranında gözlemlenirken iletken malzeme ilaveli reaktörlerde en yüksek UYA konsantrasyonu 100 mg/L Fe0NP konsantrasyonunda elde edilmiştir. Biyogaz ve biyohidrojen üretimi açısından en yüksek verimliliğe sahip S/I=4 gUK/gUK reaktöründe ve Fe0NP ilavesinde en iyi sonuç alınan reaktörlerden biyofilm örneği alınmış ve mikrobiyal dağılımları incelenmesi sonucunda Lactobacillus, Pseudomonas ve Clostridium en baskın türler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was aimed to increase biogas and biohydrogen production by adding zero-valent iron nanoparticles (Fe0NP) to refectory wastes by dark fermentation method. Loading was done at 0, 2, 4, 8 and 10 gVS/gVS ratios to determine the highest S/I ratio. The best yield obtained was S/I 4 gVS/gVS reactor. The highest biogas and biohydrogen production occurred at 100 mg/L Fe0NP concentration.The highest TS and VS removal efficiencies were seen in the S/I=4 gVS/gVS reactor. The highest TS and VS removal were determined as 50% and 37%, respectively, in the reactor with 100 mg/L Fe0NP concentration added.The highest total VFA concentration was observed at S/I=4gVS/gVS loading ratio and, 100 mg/L Fe0NP concentration added.In terms of biogas and biohydrogen production, biofilm samples were taken from the S/I=4 gVS/gVS reactor with the highest efficiency and the best results in the addition of Fe0NP, and as a result of examining their microbial distribution, Lactobacillus, Pseudomonas and Clostridium were determined as the most dominant species.