Deneysel status epilepitikus modelindemannitolün beyin elektriksel aktivitesine olanetkisi ve bu etkide kan beyin bariyerindeki geçirgenlik artışının rolü
The effect of mannitol on brain electrical activity in the experimental status epilepiticus model and the role of increased permeability in the blood brain barrier in this effect
  1. Tez No: 790276
  2. Yazar: DENİZ SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA GÜLSÜM KURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: penisilin, status epileptikus, mannitol, valproik asit, fenitoin, penicillin, status epilepticus, mannitol, valproic acid, phenytoin
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Mannitol infüzyonu, beyin vasküler endotel hücrelerinde dehidratasyona ve buna bağlı sıkı bağlantı noktalarında genişlemeye neden olur. Bu durum bariyerin geçirgenliğinde artış sağlar. Ek olarak hücre dışı hiperosmolaritenin antinöbet etkisi bilinmektedir, ancak bu etki için uygun terapötik doz belirsizdir. Bu çalışma penisilinle oluşturulan status epilepitikus modelinde, mannitolün beyin elektriksel aktivitesine etkisini ve bu etkide kan beyin bariyerinin valproik asit ile fenitoin geçirgenliğine etkisini araştırmaktadır. Üretan anestezisi altındaki ratların somatomotor korteksine penisilin G enjeksiyonu yapıldı ve epileptik odak oluşturuldu. Ratlar; kontrol (2ml SF, 1.grup), mannitol (1,5 gr/kg, 2.grup), fenitoin (50 mg/kg, 3.grup), mannitol+fenitoin (1,5 gr/kg+25 mg/kg, 4.grup), valproik asit (400 mg/kg, 5.grup), mannitol+valproik asit (1,5 gr/kg+200 mg/kg, 6.grup) olmak üzere intravenöz infüzyon gruplarına ayrıldı. İnfüzyonlar penisilin G enjeksiyonundan 30 dk sonra yapıldı ve epileptiform aktivite üzerindeki etkileri elektrokortigografi (ECoG) kayıtlarıyla değerlendirildi. Mannitolün KBB'ye etkisi, kan ve BOS numunelerindeki fenitoin ile VPA düzeyi ile değerlendirildi. İstatistiksel analizler normal dağılım gösterip göstermediğine uygun olarak One- Way ANOVA, Independent-Samples T-test ve Mann-Whitney U test ile değerlendirildi. Penisilinle indüklenen status epileptikus modelindeki ECoG kayıtları değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Numunelerin sonuçlarında ise; 3. ve 4. gruplar arasında BOS/serum oranı, serum ve BOS değerinde anlamlı fark görülmedi. 5. ve 6. gruplarda ise BOS/serum oranında ve BOS değerinde anlamlı fark yokken, 5. gruptaki serum değeri 6. gruba kıyasla anlamlı derecede yüksekti. Bu çalışma fenitoin, VPA, mannitol, mannitol+VPA ve mannitol+fenitoinin penisilinle indüklenen status epileptikus modelinde epileptiform aktiviteye etki etmediğini düşündürmektedir. Ayrıca fenitoinle mannitol arasında farmakokinetik etkileşim olabileceğini ve mannitolün VPA'nın KBB geçirgenliğini arttırabileceğini düşündürmektedir. Penisilinle indüklenen status epileptikus modelinin nöbet önleyici ilaç etkinliği araştırmaları açısından uygunluğu, mannitolün antinöbet aktivitesinin belirlenmesi ve mannitolün KBB üzerindeki etkisinin belirlenmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Mannitol infusion causes dehydration of brain vascular endothelial cells and enlargement of tight junctions. This provides an increase in the permeability of the barrier. In addition, the antiseizure effect of extracellular hyperosmolarity is known, but the appropriate therapeutic dose for this effect is uncertain. This study investigates the effect of mannitol on brain electrical activity and the effect of blood-brain barrier on valproic acid and phenytoin permeability in penicillin-induced status epilepticus model. Penicillin G was injected into the somatomotor cortex of the rats under urethane anesthesia and an epileptic focus was created. Rats; were divided into intravenous infusion groups as control(2ml SF, 1st group), mannitol(1.5g/kg, 2nd group), phenytoin(50mg/kg, 3rd group), mannitol+phenytoin(1.5g/kg+25mg/kg, 4th group), VPA(400mg/kg, 5th group), mannitol+VPA(1.5gr/kg+200mg/kg, 6th group). Infusions were administered 30 minutes after penicillin G injection and their effects on epileptiform activity were evaluated by electrocortigography (ECoG) recordings. The effect of mannitol on BBB was evaluated by phenytoin and VPA levels in blood and CSF samples. Statistical analyses were evaluated by One-Way ANOVA, Independent-Samples T-test and Mann-Whitney U test according to whether they showed normal distribution. When the ECoG recordings in the penicillin-induced status epilepticus model were evaluated, no significant difference was found between the groups. In the results of the samples; There was no significant difference in CSF/serum ratio, serum and CSF values between the 3rd and 4th groups. While there was no significant difference in CSF/serum ratio and CSF value in the 5th and 6th groups, the serum value in the 5th group was significantly higher than in the 6th group. This study suggests that phenytoin, VPA, mannitol, mannitol+VPA and mannitol+phenytoin do not affect epileptiform activity in the penicillin-induced status epilepticus model. It also suggests that there may be a pharmacokinetic interaction between phenytoin and mannitol, and that mannitol may increase the BBB permeability of VPA. More studies are needed to determine the suitability of the penicillin-induced status epilepticus model for antiseizure drug efficacy studies, to determine the antiseizure activity of mannitol and to determine its effect of mannitol on BBB.