COVİD-19 pandemisinde ebe ve hemşirelerin mesleki bağlılıklarının tükenmişlik düzeyine etkisi
The effect of occupational commitment of midwives and nurses on the level of burnout in the COVİD-19 pandemic
- Tez No: 790341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜMRÜT BİLGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Mesleki Bağlılık, Mesleki Tükenmişlik, COVID-19, Occupational Commitment, Occupational Burnout
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, ebe ve hemşirelerin mesleki bağlılıkları ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem:Veriler, İstanbul ilinde bir kamu hastanesinde Şubat 2022- Haziran 2022 tarihleri arasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Mesleki Bağlılık Ölçeği kullanılarak Ebe (n=29) ve Hemşire (n=88) olmak üzere toplam 117 çalışanın (n=117) katılımıyla toplanmıştır. Analiz sonucunda veriler normal dağılım göstermiş ve istatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Mesleğine çok bağlı olmadığını düşünen hemşirelerin mesleki tükenmişlik düzeyi daha yüksek çıkmıştır. COVID-19 pandemisinde mesleki korku yaşayan hem ebe hem hemşirelerin mesleki tükenmişlik düzeyi yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed determining the correlation between the occupational commitment of midwives and nurses and their burnout levels. Materials and Methods: The data were collected in a public hospital in İstanbul, Turkey, between February 2022 and June 2022, using the Introductory Information Form,Maslach Burnout Scale and Occupational Engagement Scale, with the participation of a total of 117 midwifery (n=29) and nurse (n=88) employees (n=117).As a result of the analysis, the data demonstrated normal distribution and the statistical significance level was accepted as p0.05). Conclusion:The occupational burnout level of the nurses who thought that they were not very committed to their occupation was determine to be higher. The occupational burnout level of both midwiwes and nurses who experienced.