Bursa yöresinde ateş yanıklığı (erwinia amylovora (burr) Winslow et al.) üzerinde çalışmalar
  1. Tez No: 79042
  2. Yazar: MEHMET MURAT YAHYAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş Yanıkdığı, Erwinia amylovora, armut, ayva, Fire blight, Erwinia amylovora, pear, quince
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET BURSA YÖRESÎNDE ATEŞ YANTKLTĞT ( Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al. ) ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR. Bu çalışma öncelikle Bursa ili Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, İnegöl, İznik, Kestel, Orhangazi ve Yenişehir ilçelerindeki armut ve ayva bahçelerinde bir survey çalışması şeklinde yapılmıştır. Bu amaçla surveyler 1996 yılı Mayıs-Eylül aylarında 65 armut ve 38 ayva bahçesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda hastalığın E. amylovora (Burr.) Winslow et al., olduğu yaygınlık oranı armut ve ayvalarda ortalama olarak % 16.13 ve % 55.61 olarak belirlenmiştir. Bu yaygınlığın ilçeler itibariyle dağılımı ise armut çeşitlerinde ortalama olarak Kestel, İnegöl, Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi ve Yıldırım, Gürsu, Orhangazi ve İznik'te sırasıyla % 26.99, % 21.64, %20.31, % 16.62, % 12.20, % 10.63, % 7.17 ve % 2.78 olarak, ayva çeşitlerinde ise (İnegöl hariç) % 69.72, % 68.86, % 26.88, % 67.29, % 72.88, % 50.21 ve % 33.01 olarak belirlenmiştir. Bahçelerdeki armut çeşitleri arasında da hastalığın yaygınlık oranının farklı olduğu belirlenmiş ve buna göre Santa Maria, Williams, Akçaarmut, Deveci ve Margaritte çeşitlerinde hastalığın yaygınlık oranı sırasıyla % 17.59, % 15.82, % 9.34, % 5.24 ve %4.55 olarak belirlenmiştir. Hastalıklı bitki kısımlarından elde edilen 29 bakteri izolatı ile laboratuvar koşullarında yapılan tanılama çalışmaları sonucu etmenin Erwinia amylovora olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE FIRE BLIGHT (Erwinia amylovora (Burr.) Winslow et al.) IN BURSA REGION. This study, primarily has been done as a survey study on the orchards of pear and quince in Osmangazi, Yıldırım, Gürsu, İnegöl, İznik, Kestel, Orhangazi and Yenişehir towns of Bursa. For this aim the surveys were performed in 65 pear and 38 quince orchards from May to September, in 1996. At the end of the study, the prevalence rate of disease on pears and quinces, determined as %16.13 and %55.61 on an average. The spread of the disease on the cultivars of pears according to towns, average, Kestel, İnegöl, Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi, Gürsu, Orhangazi and İznik was determined as %26.99, %21.64, %20.31, %16.62, %12.20, %10.63, %7.17 and %2.78 and in quince cultivars, it was determined as %69.72, %68.86, %26.88, %67.29, %72.88, %50.21 and %33.01, respectively. Among the cultivars of pears in the orchards, the percentage of the prevalence of disease was determined as different. According to this Santa Maria, Williams, Akçaarmut, Deveci and Margaritte cultivars, the rate of prevalence was determined as %17.59, %15.82, %9.34, %5.24 and %4.55, respectively. In addition, by an identification study in the laboratory conditions with 29 bacteria isolates, which are obtained from diseased plant parts the cause was found to be Erwinia amylovora.