Kedilerde bazı anestezik kombinasyonlarının gözyaşı miktarı ve göz içi basıncı üzerine etkisi
Effect of some anesthetic combinations on tear amount and intraocular pressure in cats
  1. Tez No: 790422
  2. Yazar: SALİH BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME YAYGINGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, anestezi, gözyaşı miktarı, göz içi basıncı, Cat, anesthesia, amount of tears, intraocular pressure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı kedilerde farklı anestezik kombinasyonlarının gözyaşı miktarı ve göz içi basıncı üzerine etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniğine tedavi amacıyla getirilen ancak oftalmolojik açıdan sağlıklı olan değişik ırk, yaş, ağırlık ve cinsiyetteki toplam 28 kedi oluşturdu. Operasyona alınması gereken kediler rastgele olarak yedişerli dört gruba ayrıldı. Birinci ve ikinci gruptaki hayvanlara preanestezik olarak medetomidine, üçüncü ve dördüncü gruptaki hayvanlara preanestezik olarak midazolam uygulandı. İndüksiyon ajanı olarak bütün gruplarda ketamin uygulandı. Daha sonra hayvanlar için uygun çaptaki endotrakeal tüplerle entübasyon yapıldı. Hayvanlar entübe edildikten sonra I. ve III. gruba isofluran, II. ve IV. gruba ise sevofluran uygulandı. Taşıyıcı gaz olarak %100 oksijen verildi. Tüm hayvanlarda anestezi öncesi, indüksiyon sonrası, genel anestezinin 15, 30 dakikalarında, ekstübe edildikten sonra ve anestezi bitiminden 60 dakika sonra gözyaşı miktarı ve göz içi basıncı ölçüldü. Bulgular: Bütün gruplarda ve her iki gözde intraanestezik dönemde SGT I ölçüm değerleri (T1) bazal değere göre (T0) azaldı. Bu azalma istatiksel olarak anlamlı bulundu. Bu azalma en düşük I grupta sağ gözde 1,00±0,00 mm/dk, sol gözde 1,57±1,13 mm/dk olarak belirlendi. Kedilerde indüksiyon sonrası ve intraanestezik dönemdeki GİB değerleri normal sınırları içerisinde artma ve azalma şekillendi. GİB değerlerinde değişimler sevofluran gruplarında (II-IV) istatiksel olarak fark belirlendi. Sonuç: Kedilerde uygulanan anestezi kombinasyonlarında anestezi sırasında herhangi bir komplikasyon oluşmadı. Kullanılan anestezik kombinasyonlarında göz içi basıncı normal sınırlar içerisinde değişirken, gözyaşı miktarı önemli oranda azaldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the effects of various anesthetic combinations on cat's tears production and intraocular pressure. Material and Methods The study included 28 cats of various breeds, ages, weights, and genders brought to the Aydin Adnan Menderes University, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery for treatment but had healthy eye health. Animals that need to undergo surgery were divided randomly into four groups of seven for this study. Medetomidine was used as a pre-anesthetic on the first and second groups of animals, while midazolam was used as a pre-anesthetic on the third and fourth groups. Ketamine was used as the induction agent on all animals. Then, endotracheal tubes with the right diameter for the animals were used for intubation. After the animals were intubated, groups I. and III. received isoflurane, while groups II. and IV. received sevoflurane. The carrier gas was delivered as 100% oxygen. Before anaesthesia, after induction, at 15 and 30 minutes of anesthesia, after extubating and 60 min after the end of anaesthesia, tear volume, intraocular pressure in the all animals were recorded Resuts: During the intraanesthetic period, STT I measurement values (T1) in all groups and in both eyes decreased compared to the baseline (T0). It was found that this decline was statistically significant. This decrease was determined 1.00±0.00 mm/min in the right eye and 1.57±1.13 mm/min in the left eye in the lowest group I. prior to anesthesia, upon induction, and throughout the intraanesthetic period, IOP levels increased and decreased within the normal ranges. There was a statistically significant difference in IOP values in the sevoflurane groups (II-IV). Conclusion: In the various anesthetic combinations used on cats, there were no complications during the anesthesia. The amount of tears statistically significantly decreased while intraocular pressure changed within normal ranges in the anesthetic combinations used.