Bursa ilinde kımıl ((aelia spp.) (heteroptera: pentatomidae)) türlerinin tesbiti ve bunlardan aelia acuminata (L.)'nın biyolojisi üzerinde araştırmalar
  1. Tez No: 79045
  2. Yazar: HACER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KOVANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kımıl {Aelia spp.), Buğday, Biyoloji, Tanınması, Böcek
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET BURSA İLİNDE KIMIL (Aelia spp., Heteroptera:Pentatomidae) TÜRLERİNİN TESPİTİ VE BUNLARDAN Aelia acuminata (L.)'NIN BİYOLOJİSİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR. Bursa'da 1996 ve 1997 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada Avrupa kımıl'ı Aelia acuminata (L.)'nın kısa morfolojisi ve biyolojisi üzerinde araştırmalar yapılmıştır. Çalışmalar doğal koşullarda ve laboratuvarda 25±1°C sıcaklık, % 65±5 orantılı nem ve 16 saat aydınlık 8 saat karanlık (16A:8K) fotoperyot koşullarında yürütülmüştür. Yapılan çalışmalar sonunda: A. acuminata 'nın Bursa'da Karacabey, Mustafakemalpaşa, Nilüfer ilçelerinin buğday üretim alanlarında bulunduğu, nimflerin 5 evre geçirdiği, ergin dönemde diyapoz halinde kışladığı, Mayıs başında ergin çıkışlarının başladığı, dişilerin Mayıs ortalarına doğru konukçu bitkilere yumurta koyduğu, bir dişinin doğa koşullarında ortalama 113, laboratuvar koşullarında ortalama 147,9 yumurta bıraktığı yumurtaların doğa koşullarında % 97'sinin, laboratuvar koşullarında ise % 91'inin açıldığı, dişilerin çiftleştikten sonra ortalama 38.2±13.18 (24-64) gün erkeklerin ortalama 42.9±13.64 (24-61) gün yaşadığı saptanmıştır. Ayrıca cinsel oranın 1.0:1.0 (dişi: erkek) olduğu, erginlerin başta buğday olmak üzere kültürü yapılan veya yabani buğdaygil türleri ile beslendiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF SUNN PEST SPECIES (Aelia spp; Heteroptera : Pentatomidae) AND INVESTIGATIONS ON BIOLOGY OF Aelia acuminata (L.) IN BURSA PROVINCE In this study which was conducted in Bursa between 1996 and 1997, investigations were carried out on the brief morphology and biology of Europen Sunn Pest Aelia acuminata (L.). The studies were carried out in nature and under laboratory conditions at 25±1°C temperature, %65±5 RH and 16 hour light and 8 hour dark (16L:8D) photoperiod. As result of the study it was determined that Aelia acuminata (L.) exists in wheat fields of Karacabey, Mustafakemalpaşa and Nilüfer districts within Bursa. The nymphs passed trough five in stars. Adults overwintered in diapaused and begin to emerge in early May Females laid their eggs on host plants about Mid-May. Averagely 113 eggs were laid per female in nature and 147.9 eggs in laboratory conditions, respectively. After mating, females lived 3 8. 2± 13. 18 (24-64) days on average, where as males lived longer than females with a mean of 42.9±13.64 (24-61) days. Furthermore, the sex ratio was determined as 1.0:1.0 (female:male). Adults were mainly feeding on wheat and other cultivated Gramineae species. Key Word: Sunn pest {Aelia spp.), Wheat, Biology, Identification, Insect.