Güney Marmara bölgesi sebzelerinde görülen canavarotu (orobanche spp.) türlerinin morfolojisi ve biyolojisi üzerinde çalışmalar
  1. Tez No: 79044
  2. Yazar: HARUN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Canavarotu (Orobanche spp.), Solanaceae familyası, Domates, Biyoloji, Morfoloji, Broomrape (Orobanche spp.), Solanaceae family, Tomato, Biology, Morphology
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET Güney Marmara Bölgesi Sebzelerinde Görülen Canavarotu (Orobanche spp.) Türlerinin Morfolojisi ve Biyolojisi Üzerinde Çalışmalar Bu çalışmada Güney Marmara Bölgesi sebzeleri içinde önemli yer tutan domates bitkisi ele alınmıştır. Bu amaçla domates tarlalarında önemli sorunlar oluşturan Canavarotu (O. ramosa L.)'nın biyolojisine yönelik çalışmalar yapılmıştır. Tarla denemeleri U.Ü. Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Çiftliği'nde, sera denemeleri ise U.Ü. Ziraat Fakültesi seralarında yürütülmüştür. Çalışmalar 1996 ve 1997 yıllarında yapılmıştır. Çalışmalar sırasında Bursa'daki domates tarlalarında iki farklı Orobanche türünün bulunduğu saptanmıştır. Bunlar O. ramosa ve O. aegyptiaca Pers.'dır. O. ramosa türü yörede daha yaygın olarak görülmüştür. Biyolojisinin saptanması çalışmalarında Orobanche tohumlarının domatesin tarlaya şaşırtılmasından 24 gün sonra konukçusunu parazitlediği gözlenmiştir. Konukçusunu parazitleyen Orobanche'ın toprak yüzüne çıkışına kadar geçen süre ise yaklaşık 30 gündür. Toprak yüzeyine çıkan Orobanche'ların 10 günde çiçeklendiği ve tohum oluşturduğu saptanmıştır. O. ramosa en iyi çıkışı 4 cm toprak derinliğinde gerçekleştirmiş, 8-10 cm toprak derinliğinde çıkış göstermemiştir. O. ramosa domates ve patlıcanı parazitlemiş, biberi parazitlememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigations on Biology and Morphology of Orobanche Species {Orobanche spp.) Which Were Common in Vegetable Fields of Marmara Region In this study, tomato which has an import production in South Marmara Region was taken in consideration. Due to this aim, biology of Orobanche ramosa L. that causes significant, problems in tomato fields was investigated. Field trials were carried out in the Research and Training Farm of Uludağ University, Faculty of Agriculture and greenhouse trials were carried out in the greenhouse of, Faculty of Agriculture. Uludağ University all of these researches were carried out during 1996 and 1997 years. During these studies, two different Orobanche species were found in tomato fields of Bursa Region. These were O. ramosa and O. aegyptiaca Pers. We also determined that O. ramosa was more common than O. aegyptiaca in the region. Studies on biology of Orobanche, showed us that we found Orobanche seeds parasited host plants after 24 days plants transplanted to field. Emergence of Orobanche onto soil surface takes 30 days. After emerging onto soil surface, flowering and farming seed takes nearly 10 days and 20 days, respectively. O. ramosa showed the best emerge at 4 cm soil depth although it could not emerge onto soil surface at 8 and 10 cm soil depth. In addition, O. ramosa could parasite both tomato and eggplant, it could not parasite pepper.