Simetrik haberleşme kabloları üzerinden HDSL ve ADSL uygulamaları
- Tez No: 79059
- Danışmanlar: DR. GÜNEŞ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: HDSL, xDSL, Sayısal, Abone, Hat, HDSL, xDSL, Digital, Subscriber, Line
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET SİMETRİK HABERLEŞME KABLOLARI ÜZERİNDEN HDSL ve ADSL UYGULAMALARI Haberleşme ağları, farklı hiyerarşilerde toplanan birçok bileşenden oluşmuştur. Bunların en alt katmanındaki lokal çevrim ağları herbir aboneyi lokal dağıtıcıya bağlarlar. İletim hacminin arttırılması amacı ile yapılan araştırma ve geliştirme çalışmaları ağırlıklı olarak yüksek düzeyli ağlara yönelik olup, lokal ağlar 8-10 yıl öncesine kadar az ilgi gören araştırma alanıdır (ARAZI 1994). Lokal ağlar her eve ve ofise bağlanan, 64 kbps'lık hıza erişebilen ikili bükülmüş bakır iletkenli telefon ağlarından oluşmaktadır. Günümüzün gelişen talepleri ile birlikte, lokal ağlar üzerinden daha geniş hacimli bilgi iletimini gerektiren video konferans, veri iletimi, multimedya uygulamaları, uzaktan alışveriş ve uzaktan eğitim gibi hizmetler gündemimizin önemli bir parçası haline gelmiştir. Oluşan bütün bu problemleri aşabilmek ve ortaya çıkan bu yeni uygulamaları ve servisleri önceden mevcut olan bakır kablo altyapısı üzerinden kullanıcıya ulaştırabilmek üzere xDSL(HDSL: Yüksek Bit Hızlı Sayısal Abone Hatları, ADSL: Asenkron Sayısal Abone Hatları, VDSL: Çok Yüksek Bit Hızlı Sayısal Abone Hatları, BDSL: Geniş Bantlı Sayısal Abone Hatları, vs.) teknolojileri geliştirilmiştir. Bu teknolojiler sayesinde veri iletimindeki en yeni uygulamaların, dünyanın her yerindeki pek çok eski bakır kablo altyapısı ile haberleşme ağlarına bağlanan kullanıcılara hızlı ve ucuz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamaktadır. Bu tezde, ortaya çıkan bu yeni uygulamaları, mevcut olan bakır kablo altyapısı üzerinden, abonelere çift yönlü ve sayısal olarak ulaştırılmasını sağlayan HDSL (High Bit Rate Digital Subscriber Lines: Yüksek Bit Hızlı Sayısal Abone Hatları) teknolojisinin özellikleri, çalışma prensipleri ve verimli bir şekilde kullanılması yöntemleri açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HDSL and ADSL APPLICATIONS OVER THE SYMMETRIC TELECOMMUNICATION CABLES Telecommunications networks are composed of several components with different hierarcies. The lowest level is the local loop, which connects each subscriber to the local exchange. This connection had always received the lowest priority untill four years before (ARAZI 1994). The local loop includes mainly copper twisted pairs, which connect each home and office and provide 64kbps data rate for the plain old telephone services. As the demand of the individual grows, more communication volume is required to be transmitted over the local loop. New applications (video conferance, data transmission, video on demand, multimedia applications, teleshopping, edutement), which demand high data-rates become a reality. The xDSL (HDSL:High Bit Rate Digital Sivscriber Lines, ADSL:Asyncronous Digital Subscriber Lines, VDSL: Very High Bit Rate Digital Subscriber Lines, BDSL:Broad Band Digital Subscriber Lines, etc.) technologies come to solve this conflict and to enable the provisioning of the new applications and services over the existing copper infrustracture. This will offer a rapid development of these services to many people around the world, now connected to the telecommunication network by means of twisted pairs. In this thesis, HDSL technology providing duplex and digital transmission over existing copper infrustracture and its most efficient applications are explained.