Bireyleşme sürecinde algılanan anne tutumlarının beliren yetişkin kız kardeşlerin olumsuz değerlendirilme korkusu ve karar verme stilleriyle ilişkisi
The relationship between the mother styles in the process of individualization emerging adult sisters and the fear of negative evaluation and the decision making styles
  1. Tez No: 790675
  2. Yazar: FİGEN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLÇİN KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bireyleşme, Beliren yetişkinlik, Anne tutumu, Olumsuz değerlendirilme korkusu, Karar verme stilleri, Individuation, Emerging adulthood, The mother styles, Fear of negative evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı birincil ve ikincil bireyleşme süreçlerini tamamladığı düşünülen ilk ve son doğan kız kardeşlerin, algıladıkları annelik stiline göre olumsuz değerlendirilme korkuları ve karar verme stilleriyle aralarındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubu 19-26 yaş aralığında olan aynı anneden doğan 118 ilk kız çocuk ve 118 son kız olmak üzere toplam 236 kişiden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplamak için Demografik Bilgi Formu, Bireyleşme Ölçeği Anne Formu, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği ve Karar Verme Stilleri Ölçeği kullanılmıştır. Ölçeklere ait formlar bireylere Google docs aracılığıyla ulaştırılmıştır. IBM SPSS 22.0 programı ile t testi, Kruskal Wallis-H testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda bireyleşme süreçlerinde algılanan anne tutumları olumsuz değerlendirilme korkusu ve karar verme stilleri ölçeğinde ilk kız kardeş ve son kız kardeş değişkenine göre anlamlı farklılaşma göstermemektedir. Bireyleşme süreçlerinde algılanan anne tutumlarının, olumsuz değerlendirilme korkusu ve karar verme stilleriyle anlamlı ilişkilerinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between the first and last sisters, who are thought to have completed their primary and secondary individuation processes, with their fear of negative evaluation and decision-making styles according to their perceived motherhood style. The study group of the research consists of 236 people, 118 first girl and 118 last girl, born from the same mother, who are between the ages of 19-26. Demographic Information Form, Individuation Scale Mother Form, Fear of Negative Evaluation Scale and Decision Making Styles Scale were used to collect data in the study. The forms of the scales were delivered to the individuals via online platforms. T test, Kruskal Wallis-H test, correlation analysis and regression analysis were performed with IBM SPSS 22.0 program. As a result of the study, perceived maternal attitudes in individuation processes do not show a significant difference in the scale of fear of negative evaluation and decision-making styles between the first sister and last sister variables. It has been determined that the perceived maternal attitudes in the individuation processes have a significant relationship with the fear of negative evaluation and decision-making styles.