UFRS 16 no'lu kiralama işlemleri standardının TMS 17 no'lu finansal kiralama standardı ile karşılaştırılması, getirdiği yenilikler ve Türkiye'deki halka açık ulaşım şirketlerinin finansal durumlarına etkisi üzerine örnek uygulama
Comparison of IFRS 16 leasing standard with TMS 17 financial leasing standard, innovations that bring and the effect of financial position of transport companies listed in Turkey sample application on
  1. Tez No: 790684
  2. Yazar: EMEL SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İZZET GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: UFRS 16 No'lu Kiralama, TMS 17 No'lu Finansal Kiralama, Halka Açık Ulaşım Şirketleri, Finansal Durum, IFRS 16 Leasing, TAS 17 Financial Leasing, Public Transportation Companies, Financial Status
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İşletmelerin büyümek ve uluslararası ticarete dahil olmak istekleri onların kredi veya yeni yatırımcıya ihtiyaç duymasını sağlamıştır. İşletmelere kredi vermek isteyen kişi, kurum ya da kuruluşlar yatırım yaparken işletme hakkında şeffaf ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyar. Şirketler ise bazı yükümlülüklerini gizleme yoluna giderek şirketi karlı yatırım yapılabilir durum da gösterebilir. UFRS 16 Standardının yürürlüğe girmesi şirketlerde finansal ve faaliyet kiralaması ayrımını ortadan kaldırmıştır. Finansal kiralamaya konu olan varlıkların ve yükümlülüklerin dipnotlardan çıkarılarak bilanço kalemlerine taşınması yatırımcılar ve vergisel anlamda devlet için daha şeffaf süreç başlatmıştır. Bu çalışmanın amacı UMS 17 ile UFRS 16 Standartlarının Bist de işlem gören Ulaştırma ve Taşımacılık Sektöründe faaliyet gösteren firmalar açısından mali verilerinin incelenerek uygunluğunu karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
The desire of businesses to grow and to be involved in international trade has made them need loans or new investors. Persons, institutions or organizations that want to give loans to businesses need transparent and reliable information about the business when investing. Companies, on the other hand, can hide some of their obligations and show the company as profitable investment. The entry into force of the IFRS 16 Standard has eliminated the distinction between financial and operating leases in companies. The transfer of the assets and liabilities subject to financial leasing from the footnotes to the balance sheet items has started a more transparent process for investors and the government in terms of taxes. The aim of this study is to compare the suitability of IAS 17 and IFRS 16 Standards by examining their financial data in terms of companies operating in the Transportation and Transportation Sector, which are traded on Bist.