Mukayeseli hukukta telefarmasi ve Türk hukukunda uygulanabilirliği
Telepaharmacy in comparative law and applicalibilitiy in Turkish law
- Tez No: 790693
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dijital Eczacılık, Telefarmasi, Eczacılık Hukuku, Yasal Düzenlemeler, Telepharmacy, Digital pharmacy Pharmacy Law, Legal Regulations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türk Hukuku'nda teleeczacılığa yönelik herhangi bir yasal düzenleme bulunmasa da eczacılara meslek hakkı tanınması talepleri yakın zamanda gündem konusu olmuştur. Ülkemizde, zamanında ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmenin değerini bir kez daha ortaya koyan Covid-19 pandemisiyle birlikte gelişen dijital sağlık uygulamaları, eczacılık hizmetlerinde de kendini göstermeye başlamıştır. Dünya üzerinde çeşitli ülkelerde, geçmişten bu yana uygulanan telefarmasi sistemlerine ilişkin yasal düzenlemeler mevcuttur. Bu kapsamda, hasta danışmanlığı ve takibi, ilaç seçimi ve incelemesi, klinik hizmetler verilmesi gibi çeşitli şekillerde uygulama alanı bulan dijital eczacılık sistemleri uzaktan sağlık hizmetleri sunumunun bir sonraki aşamasını oluşturmaktadır. Türk Hukuku'nda hekimlik mesleğinin uzaktan sağlık hizmetlerinin sunumu kapsamında icra edilebileceğine ilişkin yasal düzenleme mevcuttur. Sağlık hizmetlerindeki dijital dönüşümün eczacılık mesleğinde de uygulama alanı bulmasının, halk sağlığının korunmasına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı, sağlık sistemini iyileştireceği ve eczacılık mesleğini geliştireceği tartışmasızdır. Sistemin uygulama alanı bulması ise, uzaktan sağlık hizmetleri sunumunda olduğu gibi çağın gerekliliklerine uygun yasal düzenlemelerin varlığına bağlıdır. Bu düşünceden hareket ile Eczacılık Hukuku'nun bir parçasını oluşturacak çalışmamızda; telefarmasi uygulamalarının sunulduğu ülkelerde yürürlükte bulunan yasal düzenlemelerde yer alan kavramlar, uygulama standartları, eczacı ve teknisyenlerin hukuki sorumlulukları karşılaştırmalı olarak ele alınarak Türk Hukuku'nda telefarmasi uygulamalarının hukuki niteliği ve ülkemizde uygulanabilirliği incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Although there is no legal regulation regarding telepharmacy in Turkish Law, the demands of pharmacists to be granted the right to profession have been on the agenda recently. In our country, digital health applications that have developed with the Covid-19 pandemic, which once again demonstrates the value of getting timely and qualified health care, have started to show themselves in pharmacy services as well. In various countries around the world, there are legal regulations regarding telepharmacy systems that have been applied since the past. In this context, digital pharmacy systems, which find application in various ways such as patient counseling and follow-up, drug selection and examination, and clinical services, constitute the next stage of remote health services delivery. In Turkish Law, there is a legal regulation that the profession of medicine can be practiced within the scope of the provision of remote health services. It is indisputable that the digital transformation in health services will also find application in the pharmacy profession, will contribute to the protection of public health and the country's economy, improve the health system and develop the pharmacy profession. The application of the system depends on the existence of legal regulations in accordance with the requirements of the age, as in the provision of remote health services. Based on this idea, in our study that will form a part of Pharmacy Law; The legal nature of telepharmacy practices in Turkish Law and their applicability in our country have been examined by comparatively considering the concepts, application standards, legal responsibilities of pharmacists and technicians in the legal regulations in force in the countries where telepharmacy services are offered.