Servikal spondilozisli hastalarda kinezyo bantlamanın servikal propriyosepsiyon duyusu, ağrı, dizabilite ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of kinesio taping on cervical proprioception sense, pain, disability and quality of life in patients with cervical spondylosis
  1. Tez No: 790747
  2. Yazar: SELİN AKSUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE ATA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyobantlama, propriyosepsiyon, servikal omurga, spondiloz, Cervical spine, Kinesiotape, proprioception, spondylosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı servikal spondilozu olan hastalarda kinezyobantlamanın (KB); sham uygulama ve kontrol grubuna kıyasla propriyosepsiyon, eklem hareket açıklığı, ağrı, nöropatik ağrı, dizabilite, depresyon, anksiyete, üst ekstremite fonksiyonu, el kavrama gücü, yaşam kalitesi ve radyolojik bulgular üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal-Metod: Çalışamaya Haziran 2021-Kasım 2022 arasında hastanemize 3 aydan uzun süreli boyun ağrısı şikayetiyle başvuran 50-70 yaş arası servikal spondiloz tanısı alan 69 hasta dahil edildi. Hastalar randomize edilerek kontrol, sham uygulama ve KB'leme olarak 3 gruba ayrıldı. Hastaların propriyosepsiyon ölçümleri servikal eklem pozisyon hata testi ile, eklem hareket açıklıkları gonyometre ile, ağrı vizüel analog skala ile, nöropatik ağrı DN4 ile, dizabilite boyun dizabilite endeksi ile, depresyon ve anksiyete Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile, üst ekstremite fonksiyonu Üst Ekstremite Fonksiyonel İndeksi ile, el kavrama gücü JAMAR el dinamometresi ile, yaşam kalitesi SF-36 ile ve radyolojik bulgular Servikal Fenotip İndeks ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve klinik veriler açısından istatistiksel anlamlı fark yoktu. KB ve sham grubunda kontrol grubuna kıyasla servikal eklem pozisyon hata testinde hem tedavi öncesi hem tedavi sonrası hem de tedavi sonrası 1.ayda anlamlı iyileşme gözlendi. Sol el kavrama gücünde KB'leme ve sham grubunda tedavi sonrası ve 1.ayda anlamlı iyileşme görülmüştür. Ağrı, nöropatik ağrı, üst ekstremite fonksiyonları ve dizabilite açısından her 3 grupta anlamlı iyileşme tespit edildi. Anksiyete ve depresyon açısından her 3 grupta da anlamlı iyileşme tespit edilmedi. Sonuç: Servikal spondilozu olan hastalarda; KB'ın ve sham uygulamanın kontrol grubuna göre propriyosepsiyon, el kavrama gücü ve yaşam kalitesinde anlamlı iyileşme sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of kinesiotaping on proprioception, range of motion, pain, neuropathic pain, disability, depression, anxiety, upper extremity function, hand grip strength, quality of life, and radiological findings in patients with cervical spondylosis compared to sham application and control group. Materials-Methods: 69 patients diagnosed with cervical spondylosis aged between 50 and 70 years old who applied to our hospital with the complaint of neck pain lasting longer than 3 months between June 2021 and November 2022 were included in the study. The patients were randomized and divided into 3 groups as control, sham application and kinesiotaping group. Proprioception measurements of the patients were measured by cervical joint position error test, range of motion by goniometer, pain by visual analog scale, neuropathic pain by DN4, disability by neck disability index, depression and anxiety by Hospital Anxiety and Depression Scale, upper extremity function Upper Extremity Functional Index, handgrip strength was evaluated with JAMAR hand dynamometer, quality of life with SF-36, and radiological findings with Cervical Phenotype Index. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic and clinical data. Significant improvement was observed in the cervical joint position error test in the kinesioband and sham group compared to the control group, both before treatment, after treatment and at 1 month after treatment. Significant improvement in left hand grip strength was observed in the kinesiotaping and sham group after treatment and at 1 month. Significant improvement was detected in all 3 groups in terms of pain, neuropathic pain, upper extremity functions and disability. No significant improvement was found in any of the 3 groups in terms of anxiety and depression. Conclusion: It was determined that kinesiotape and sham application provided significant improvement in proprioception, hand grip strength and quality of life in patients with cervical spondylosis compared to the control group.