Baş boyun kanserlerinde tümör tomurcuklanmasının boyun lenf nodu metastazı ve prognoz üzerine etkileri
The effects of tumor buding in head and neck cancers on neck lymph node metastasis and prognosis
- Tez No: 790889
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ÇELEBİ ERDİVANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tümör tomurcuklanması, baş boyun kanseri, boyun lenf nodu metastazı, prognoz, Tumor budding, head and neck cancer, neck lymph node metastasis, prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Baş boyun kanserleri tüm dünyada en sık izlenen altıncı kanserdir. Baş boyun kanserlerinde aynı evreye ve benzer kötü prognostik kriterlere sahip hastaların genel sağ kalımlarında ciddi farklılıklar izlenmektedir. Bu nedenle ek prognostik kriterlere ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda tümör tomurcuklanmasının baş boyun kanserlerinde boyna nodal metastaz ve sağ kalım üzerine etkilerini ölçerek ek bir prognostik faktör olarak kullanılabilirliğini amaçladık. Yöntem: Çalışmamız Ocak 2013 ile Ocak 2022 yılları arasında kliniğimizde baş boyun skuamöz hücreli kanser tanısı alıp primer cerrahi ve boyun diseksiyonu yapılan hastaları içermektedir. Bu hastaların cerrahi eksizyon materyalleri tümör tomurcuklanması açısından iki ayrı patolog tarafından birbirinden ve hasta prognozlarından kör bir şekilde değerlendirildi. Hastalarımızın elde edilen verilerden ROC analizi yapılarak tümör tomurcuklanmasının cut-off değeri belirlendi ve hastalar yüksek-düşük riskli olarak gruplandırıldı. Yüksek ve düşük riskli tümör tomurcuklanmasına sahip hastalar; boyun lenf nodu metastazı, genel sağ kalımları ve hastalıksız sağ kalımları açısından istatiksel olarak karşılaştırıldılar. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilme kriterini karşılayan 98 hasta katılmıştır. Bu hastaların 60 tanesi düşük riskli, 38 tanesi yüksek riskli tümör tomurcuklanmasına (TT) sahip hastalardı. Tümör tomurcuklanması yüksek riskli hastaların %60,5'i evre 4 hastalığa sahip iken, evre 1 hastalığa sahip olanların hiçbirisinde yüksek riskli tümör tomurcuklanması izlenmemiştir. Boyna lenf nodu metastazı gelişmesi açısından TT ve lenfovasküler invazyonu bağımsız risk faktörü olarak tespit ettik. TT ve ekstranodal ekstansiyonun çok değişkenli cox regresyon analizinde, genel sağ kalımı etkileyen bağımsız risk faktörü olduklarını belirledik. TT'si düşük riskli hastaların 5 yıllık genel sağ kalımları %85,1 iken, yüksek riskli TT'ye sahip hastalarda bu oranın %26,4'e düştüğünü saptadık. Larenks kanseri özelinde TT'nin çok değişkenli cox regresyon analizinde tek bağımsız risk faktörü (p:0,029) olduğunu tespit ettik. Larenks kanserlerinde TT'nin yüksek riskli olması düşük riskli olmasına göre mortaliteyi tek başına 4 kat arttırdığını belirledik. Sonuç: Tümör tomurcuklanması, tümör istilasını ve metastazı destekleyerek kanser hücrelerinin biyolojik saldırganlığını yansıtmaktadır. Çalışmamızın sonuçlarına göre baş boyun kanserlerinde TT'nin boyunda metastatik lenf nodu tutulumu ile yakından ilişkili ve sağ kalımı etkileyen prognostik bir gösterge olduğunu saptadık. TT'nin değerlendirmesi, terapötik yönetime öncülük edecek gizli lenf nodu metastazlı yüksek riskli hastaların seçilmesi konusunda ve baş boyun kanserli hastalarda verilecek olan adjuvan tedavilerde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Head and neck cancers are the sixth most common cancer worldwide. There are important differences in the overall survival of patients with the same stage and similar bad prognostic criteria in head and neck cancers. Therefore, additional prognostic criteria are needed. In our study, we aimed to show whether tumor budding can be used as a prognostic factor by measuring the effects of tumor budding on neck nodal metastasis and survival in head and neck cancers. Method: Our study includes patients who were diagnosed with squamous cell carcinoma of the head and neck region in our clinic between January 2013 and January 2022 and underwent primary surgery or neck dissection. The surgical excision materials of these patients were evaluated in terms of tumor budding by two different pathologists independently of each other and patients' prognosis. The cut-off value of tumor budding was determined by performing ROC analysis of the data obtained from our patients. Patients were grouped as high or low risk. High and low risk patients were statistically compared in terms of neck lymph node metastasis, overall survival, and disease-free survival. Results: Our study were included 98 (60 low-risk and 38 high-risk) patients who met the criteria.60.5% of patients with high risk of tumor budding had stage 4 disease. However, none of pationts with stage 1 disease had high-risk tumor budding. We determined tumor budding (TB) and lymphovascular invasion as an independent risk factors for the development of neck lymph node metastasis. In the multivariate cox regression analysis of TB and extranodal extension, we determined that they are independent risk factors affecting overall survival. We found that the 5-year overall survival of patients with low-risk TB was 85.1%, while this rate decreased to 26.4% in patients with high-risk TB. We found that TB was the only independent risk factor (p:0.029) in the multivariate cox regression analysis for laryngeal cancer. We determined that TB alone increases mortality 4 times in laryngeal cancers. Conclusion: Tumor budding reflects the biological aggression of cancer cells by promoting tumor invasion and metastasis. According to the results of our study, we found that TB is highly associated with metastatic lymph node involvement of the neck in head and neck cancers and is a prognostic indicator that affects survival. Tumor budding may assist the clinician in guiding the treatment of patients with occult metastatic lymph nodes in the neck. In addition, the evaluation of tumor budding can be a guide when deciding on adjuvant treatment in head and neck cancer.