Terörizm ve kadın: IŞİD konulu film ve diziler üzerine bir inceleme
Terrorism and women: A study on ISIS-themed films and TV series
  1. Tez No: 791056
  2. Yazar: AYLİN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLHAN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Yeni Medya, IŞİD, Kadın, Terrorism, New Media, ISIS, Woman
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Terörizm geçmişten günümüze çok sayıda kavram ve örnekler üzerinden ele alınmıştır. Küresel güçlerin terörizme yönelik politikaları, terör örgütlerin eylemlerinin nitelikleri, terör örgütlerine katılımın nedenleri ve diğer konular terörizmin daha iyi anlaşılması için incelenmeye devam edilmektedir. 11 Eylül sonrası dönemde küresel anlamda en fazla bilinen ve dikkat çeken örnek olarak IŞİD'i vermek mümkündür. IŞİD'in özellikle internet üzerinden kendini ve eylemlerini tanıtması, diğer örgütlerle arasındaki önemli bir farklılık olmuştur. IŞİD, kısa filmler, dergiler, gazeteler ve en önemlisi çeşitli sosyal medya uygulamalarını kullanarak örgütü güçlendirmeyi amaçlamıştır. Bunun bir sonucu olarak da çoğu insanların yaşadıkları gerçek olaylara dayanan IŞİD ile ilgili çok sayıda film ve dizi çekilerek örgütün etkinliği ortaya konulmuştur. Bu çerçevede çalışmada,“IŞİD'in kadınlara yönelik yaklaşımı IŞİD konulu film ve dizilerde nasıl gösterilmiştir?”sorusu ele alınmıştır. Seçilen IŞİD konulu film ve diziler üzerinden, kadınların IŞİD'e katılma süreçleri ve IŞİD'in kontrolü altındaki bölgelerde kadınların durumu incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde terör, terörizm ve yeni medya kavramlarına değinilmiş, ardından IŞİD'in ortaya çıkma ve örgütleşme süreci ile IŞİD'in yeni medyayı ne şekilde kullandığı açıklanmıştır. İkinci bölümde IŞİD ve kadın konulu Layla M., Soeurs D'armes (Kadınların Silah Kardeşliği), Le Ciel Attendra (Cennet Bekleyecek) ve Profile (Profil) filmleri incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümde ise, IŞİD ve kadın konulu Gharabeeb Soud (Kara Kargalar) ve Khalifat (Hilafet) dizileri ele alınmıştır. Birçoğu gerçek olaylara dayanan söz konusu film ve dizilerde sadece kadınlarla ilgili bölümler aktarılmıştır. Bu bağlamda, çalışmada IŞİD'in daha fazla kadının örgüte katılmasını sağlamak ve kadınları etkilemek için farklı yöntemler geliştirdiği ve kadınların bu yöntemlerin etkisiyle isteyerek veya kandırıldıkları için örgüte dahil oldukları ve örgüt içerisinde erkeklerin kontrolü altında yaşadıkları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Terrorism has been discussed through many concepts and examples from the past to the present. The policies of global powers towards terrorism, the nature of the actions of terrorist organizations, the reasons for joining terrorist organizations and other issues continue to be examined for a better understanding of terrorism. It is possible to give ISIS as the most well-known and remarkable example in the post-September 11 period. The fact that ISIS promotes itself and its actions, especially on the internet, has been an important difference between it and other organizations. ISIS has aimed to strengthen the organization by using short films, magazines, newspapers and most importantly various social media applications. As a result of this, many movies and TV series about ISIS, most of which are based on real events experienced by people, have been made to reveal the effectiveness of the organization. In this context, in the study, the question of“How is the approach of ISIS towards women shown in movies and TV series about ISIS?”has been addressed. Through selected films and TV series about ISIS, the process of women joining ISIS and the situation of women in the areas under ISIS control were examined. In this context, in the first part of the study, the concepts of terrorism, terrorism and new media are mentioned, then the emergence and organization of ISIS and how ISIS uses new media are explained. In the second part, Layla M., Soeurs D'armes (Sisters in Arms), Le Ciel Attendra (Heaven Will Wait) and Profile films about ISIS and women are examined. In the third part of the study, Gharabeeb Soud (Black Crows) and Khalifat (Caliphate) TV series about ISIS and women are discussed. In these movies and TV series, most of which are based on real events, only the sections about women are cited. In this context, it has been shown in the study that ISIS has developed different methods to enable woman to join the organisaiton and to influence them, and that women are included in the organization willingly or because they are deceived by the effect of these methods, and they live under the control of men in the organization.