Türk ve sığınmacı suriyeli öğrencilerin bütünleşmesinde spora katılımın etkisi: Badminton örneği
The effect of participation in sports on the integration of Turkish and syrian refugee students: The example of badminton
- Tez No: 791336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİTTİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sığınmacı, Sosyal Bütünleşme, Spor, Suriyeli, Türk, Refugee, Social Integration, Sports, Syrian, Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
2011 yılında Suriye'de patlak veren iç savaş ve bu savaşın neticesinde yaklaşık 13,3 milyon Suriyeli yerinden edilmiş, Suriye sınırları içinde ve Suriye sınırları dışında hayatlarına devam etmek için göç etmeleri söz konusu olmuştur ve bunların 5,5 milyonu için Suriye komşuları tarafından ev sahipliği yapılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, 2011 yılında Suriyelilere açık kapı politikası uygulamıştır ve bu mültecileri geçici koruma kapsamında kabul etmiştir. Türkiye'ye sığınan Suriyeli sığınmacı sayısı 3,5 milyonu bulmaktadır. Bu çalışma Türkiye'de Türk ve Sığınmacı Suriyeli öğrencilerinin sosyal bütünleşmesinde spora katılımın rolünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, Türkiye Üniversitelerinde Türk ve Sığınmacı Suriyeli öğrencilerinde sporun sosyal bütünleşme anlamında sağladığı katkı ölçülmeye çalışmıştır. Çalışmanın örneklemini Harran üniversitesinde sığınmacı Suriyeli ve Türk öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmaya 16'sı Türk (8 kadın ve 8 erkek) ve 16'ı Suriyeli (8 kadın ve 8 erkek) olmak üzere toplam 32 öğrenci katılmıştır. Verilerin toplanmasında ön test ve son test şeklinde kişisel bilgi formu ve Sporda Sosyal Bütünleşme Ölçeği (SSBÖ) kullanılmıştır. Ölçek“kişisel gelişim”,“sosyalleşme”,“fiziksel fayda”,“bütünleşme”,“psikolojik gelişim”,“ahlaki gelişim”ve“duygusal gelişim”olmak üzere 7 alt boyuttan oluşmaktadır. Ön test ve Son test bu iki test arasında 2 ay boyunca çalışma grubu Badminton Branşını oynamışlardır. Elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences (SPSS) programı aracıyla analiz edilmiştir. İlk olarak verilerin normal dağılımı incelemek için Carpıklık, Basıklık testi yapılmış, normal dağılım belirlendikten sonra Bağımsız Gruplar t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiştir. Çoklu grupların arasında anlamlık farklılık belirletmesini amacı ile post hoc testlerinden LSD testi kullanmaktadır. Türk iseniz Suriyeli arkadaşın var mı? Suriyeli iseniz Türk arkadaşın var mı? Değişkenide uyruğu belirnmesi için çapraz tablo ile analiz edilmiştir. Ön test ve Son test analizini ettikten sonar bu iki testin paired-sample T-Test ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel analiz sonucuna göre, ön test ve son test arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Ayrıca Türkiye'de Türk ve sığınmacı Suriyeli öğrencilerinin sosyal bütünleşmesinde spora katılımın etkisi (badminton örneği) vardır.
Özet (Çeviri)
The civil war that broke out in Syria in 2011 and as a result of this war, approximately 13.3 million Syrians were displaced and migrated to continue their lives inside and outside the Syrian borders, and 5.5 million of them were hosted by their Syrian neighbors. has been made. The Republic of Turkey implemented an open door policy for Syrians in 2011 and accepted these refugees under temporary protection. The number of Syrian refugees who took refuge in Turkey reaches 3.5 million. This study aims to determine the role of participation in sports in the social integration of Turkish and Syrian refugee students in Turkey. For this purpose, it has been tried to measure the contribution of sports in terms of social integration among Turkish and Syrian refugee students in Turkish Universities. The sample of the study consists of refugee Syrian and Turkish students at Harran University. A total of 32 students, 16 of whom were Turkish (8 females and 8 males) and 16 Syrians (8 females and 8 males), participated in the study. Personal information form in the form of pre-test and post-test and Social Integration Scale in Sports (SISS) were used to collect data. The scale consists of 7 sub-dimensions:“personal development”,“socialization”,“physical benefit”,“integration”,“psychological development”,“moral development”and“emotional development”. Between these two tests, the pretest and the posttest, the study group played Badminton for 2 months. Firstly, Skewness and Kurtosis tests were performed to examine the normal distribution of the data, and after determining the normal distribution, they were analyzed with Independent Groups t-Test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA). It uses the LSD test, one of the post hoc tests, with the aim of determining the significant difference between multiple groups. If you are Turkish, do you have any Syrian friends? If you are Syrian, do you have any Turkish friends? The variable was analyzed with a crosstab to determine the nationality. After performing the Pre-test and Post-test analysis, these two tests were analyzed with the paired-sample T-Test. According to the results of the statistical analysis, a significant difference was found between the pre-test and post-test. And participation in sports has an effect on the social integration of Turkish and Syrian refugee students in Turkey (badminton example).