Malzeme ihtiyaç planlama sistemlerinde planlamanın temin sürelerinin incelenmesi ve endüstriyel bir uygulama
A Study on planned lead times in material requirements planning systems and an industrial implementation
- Tez No: 79138
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAY GÖKÇEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Envanter Kontrol, Üretim Kontrol, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Üretim Kaynaklan Planlaması, Temin Süreleri. IX, Inventory Control, Production Control, Material Requirements Planning, Manufacturing Resources Planning, Lead Times
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 214
Özet
ÖZET Günümüzde imalat işletmelerinin mevcut ekonomik ortamda faaliyetlerini sürdürebilmeleri, pazardaki rekabete uyum sağlamalarına bağlıdır. Bunun için imalat yöneticileri maliyetleri düşürmenin, kaliteyi arttırmanın ve temin sürelerini kısaltmanın yollarım aramalıdırlar. Bu çalışma imalat temin süreleri üzerine yoğunlaşmıştır. Temin sürelerinin tam bir kontrolü gerçekleştirilebilirse, ürünlerin söz verilen teslim tarihlerinin elde edilmesi kolaylaşır. Aksi taktirde, yüksek kalite ve istenen teslim tarihleri sağlanamaz. Bu da müşteri memnuniyetsizliğine ve iş kaybına yol açar. Günümüzde imalat işletmeleri temin sürelerini kontrol etmek amacıyla çeşitli üretim planlama ve kontrol tekniklerini kullanmaktadırlar. Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP), Üretim Kaynaklan Planlaması (ÜKP), Tam Zamanında Üretim (TZÜ) ve Optimize Üretim Teknolojisi (OÜT) gibi teknikler doğru temin sürelerine gereksinim duymaktadırlar. Bu çalışmada MİP esaslı üretim planlama ve kontrol tekniklerine ve bu konudaki yeni yaklaşımlara yer verilmiştir. Daha sonra MİP sistemlerindeki belirsizlikler ve temin süresi değişimleri incelenmiştir. Son bölümde ise, gerçek bir imalat ortamında bu belirsizlik ve değişimlerin etkileri araştırmak amacıyla bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Uygulama çalışmasında temin sürelerindeki dalgalanmaların planlanan temin süreleri ve MİP üzerindeki etkilerim araştırmak için bir ürün seçilmiştir. Bu çalışmada MİP gerçek bir ürün imalatı için üretim programı elde edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. MİP hesaplamalarım gerçekleştirebilmek için ürün hakkında bilgiler toplanmış ve bunlar MİP programına girilerek planlanmış siparişler elde edilmiştir. Daha sonra üretim ortamında yapılan değişikliklerden elde edilen bilgiler temin sürelerindeki dalgalanmaları simüle etmek için modele uygulanmıştır. Simülasyon çıktılarının analizi, orijinal MİP çizelgelemesi ve planlanan temin süreleri üzerindeki etkileri değerlendirmek için kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nowadays, the life cycle of the manufacturing companies in current economical environment is subject to the adaptation to market's competition. For this reason, manufacturing managers must search some ways to cut cost, improve quality and shorten lead times. This study is focused on manufacturing lead times. If a complete control of lead times is achieved, proposed due dates of products are maintained. Otherwise, no high quality and due dates are obtained. This results in customer's dissatisfaction and work loss. Today manufacturing companies uses some production planning and control techniques in order to control lead times. Methods such as Material Requirements Planning (MRP), Manufacturing Resources Planning (MRPII), Just In Time (JIT) and Optimized Production Technology (OPT) require accurate lead times. This study contains MRP based production planning and control techniques and new approaches in this issue. Then, uncertainty and variations in lead times in MRP systems were examined. In the final chapter, an implementation was carried out in order to investigate the effects of uncertainty and variations in a real manufacturing environment. In implementation, a product is selected to investigate the effects of fluctuation in lead times on planned lead times and MRP. In this study, MRP was used to perform a production schedule for an actual product. For MRP calculation, data was gathered for the product and planned orders were created by entering this data into MRP program. Then, data obtained with the change in the manufacturing environment was introduced to the model in order to simulate the fluctuations in lead times. Simulation output analysis was used to evaluate the effects on original MRP schedule and planned lead times.