Adli bilimlerde görüntü inceleme
Image analysis in forensic sciences
- Tez No: 791778
- Danışmanlar: PROF. DR. NERGİS CANTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Forensic Medicine, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adli Görüntü İnceleme, En İyi Uygulama, Görüntü İşleme Araçları, Olay Yeri, Best Practice, Crime Scene, Forensic Image Analysis, Image Processing Tools
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kriminalistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Adli Bilimlerde Görüntü İnceleme Adli görüntü inceleme, olay yerinden başlayıp davanın sonuçlandığı ana kadar geçen süreç içerisinde delil zincirinin önemli bir halkası olarak yerini almıştır. Siyah beyaz görüntülemenin kullanıldığı zamanlardan bu yana sayısal teknolojinin de gündelik yaşamımıza girdiği son yıllara kadar etkinliği önemli ölçüde artmıştır. En iyi uygulamaları kullanarak geçerli bir adli iş akışı oluşturmak, orijinal ve ham görüntülerin arşivini korumak, kopyalar üzerinde çalışarak tekrarlanabilir ve doğrulanabilir geçerli bir prosedür kullanmak adli görüntü işleme için önem arz etmektedir. Günümüzde görüntü işleme araçlarını içinde barındıran birçok paket yazılımı piyasadan tedarik etmek mümkündür. Hatta internet üzerinde yazılmış birçok algoritma ve kod dizisini de bulmak mümkündür. Çalışmamızda adli görüntü incelemeleri kapsamında sıklıkla talep edilen vakalar üzerinden literatür taranmış ve derlenmiştir. Literatür taraması neticesinde adli görüntüleme incelemeleri kapsamında yapılan işlemlerin dört ana başlık altında sıralanabileceği kanaatine varılmıştır. Bunlar; • Yüz Görüntüsü Karşılaştırması • Görüntü İyileştirme ve Onarma • Kurgu ve Manipülasyon İncelemesi • Diğer İncelemeler olarak sıralanabilmektedir. Sonuç olarak bu çalışmanın amacı, adli bir vaka da kullanmak için en iyi uygulamalar ve bazı teknikler hakkında bilgi paylaşmaktır. Bu vesile ile tezde yer alan bilgilerin, adli görüntü inceleme uzmanlarına yeni bir yaklaşım sunması, verimliliğin artması ve iş akışlarının iyileştirilmesi için yardımcı bir kaynak olması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Forensic Image Analysis Forensic image analysis has taken its place as an important link in the chain of evidence from the scene of the crime until the end of the case. Since the years when black-and-white imaging was used, the effectiveness of digital technology has increased significantly in recent years, when digital technology has entered our Daily lives. It is important for forensic image processing to establish a valid forensic workflow using best practices, to preserve the archive of original and raw images, to use a valid, repeatable and verifiable procedure by working on copies. Today, it is possible to supply many software packages that contain image processing tools from the market. It is even possible to find many algorithms and code sequences written on the internet. In our study, the literature was reviewed and compiled on the frequently requested cases within the scope of forensic image examinations. As a result of the literature review, it was concluded that the procedures carried out within the scope of forensic imaging examinations can be listed under four main headings. These can be listed; • Facial Image Comparison • Image Enhancement and Restoration • Montage and Manipulation Examination • Other Examination Therefore, the purpose of this study is to share information about best practices and some techniques for using in a forensic case. Hereby, it is hoped that the information contained in the thesis will provide a new approach to forensic image analysis experts, increase efficiency and be a helpful resource for improving workflows.