Öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları ile kurumsal imaj algıları arasındaki ilişki: Örgütsel mutluluğun aracılık rolü
The relation between the attitudes of teachers against female managers and their institutional image perceptions: The mediation role of organizational happiness
- Tez No: 791885
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YELPAZE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, Kadın Yönetici, Tutum, Örgütsel Mutluluk, Algı, Kurumsal İmaj, School Administrator, Female Administrator, Attitude, Organizational Happiness, Perception, Institutional Image
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları ile kurumsal imaj algıları arasındaki ilişkide örgütsel mutluluğun aracılık rolünü incelemektir. Araştırma nicel araştırma desenlerinden yordayıcı ilişkisel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında Kahramanmaraş ili Onikişubat ve Dulkadiroğlu merkez ilçelerinde bulunan resmi ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenler, örneklemini ise ulaşılabilir örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 510 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kadın Yöneticilere Yönelik Tutum Ölçeği”,“Okul Örgütsel Mutluluk Ölçeği”,“Okul İmajı Ölçeği”ve araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Verilerin analizi için istatistik programının kullanıldığı çalışmada, öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları, okul örgütsel mutluluğu ve kurumsal imajın demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için iki grup arasındaki farkı bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup ortalamalarında karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. ANOVA sonucu farklı olan grubu bulmak için Bonferroni çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Değişkenler arası ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi yapılmıştır. Bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordayıp yordamadığını belirlemek için regresyon analizi kullanılmıştır. Öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları mezuniyet, görev yapılan okul türü, okuldaki görev süresine göre anlamlı farklılık göstermezken, cinsiyet ve yaş değişkenlerine göre farklılaştığı; öğretmenlerin okul örgütsel mutluluk algılarının cinsiyet, yaş, mezuniyet, görev yapılan okul türü, okuldaki görev süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermediği; kurumsal imajın ise cinsiyet, yaş, mezuniyet, okuldaki görev süresi değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermezken görev yapılan okul türü değişkenine göre farklılaştığı bulunmuştur. Öğretmenlerin kadın yöneticilere yönelik tutumları ile kurumsal imaj algıları arasındaki ilişkide örgütsel mutluluğun tam aracılık rolünün olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to research the mediator role of organizational happiness in the relation between the attitudes of teachers towards female managers and their institutional image perceptions. The study was conducted with predictive correlational model which is a quantitative research design. The research environment consists of the teachers that work in formal elementary, secondary and high schools that were in Dulkadiroğlu and Onikişubat central districts of Kahramanmaraş between the years 2019 and 2020 and the sampling consists of 510 teachers who were selected with accessible sampling method. In the study,“The Attitude Against Female Managers Scale”, Organizational Happiness of the School Scale“, School Image Scale”and“Personal Information Form”that was prepared by the researcher were used as the data collecting tool. In the study, where a statistical program was used for data analysis, unpaired t-test for the difference between two groups and one-way analysis of variance to compare the averages of more than two groups were conducted to determine if the attitudes of the teachers against female managers, organizational happiness of the school and institutional image differentiates according to demographic variables. Bonferroni multiple comparison test was conducted to find the group with different ANOVA result. A correlation analysis was made to determine the relation between variables. Regression analysis was used to determine if independent variables predict dependent variables. It was found out that while the attitudes of teachers against female managers does not present a significant difference based on their graduation degree, the type of school they work or the time they have worked at that school, they differentiate according to gender and age variables; teachers' perceptions of organizational happiness of the school does not show a significant difference based on gender, age, graduation degree, the type of school, the time they have worked at that school; while institutional image does not differentiate based on gender, age, graduation degree, the time worked at the school, it differentiates based on the school type that they work. It was found out that the organizational happiness has a complete mediation role in the relation between the attitudes of the teachers against female managers and their perceptions institutional image.