Covid-19 pandemisinde sağlık çalışanlarının motivasyonuna etki eden faktörler: Ampirik bir araştırma
Factors affecting motivation of healthcare professionals during the Covid-19 pandemic period: An empirical research
  1. Tez No: 791931
  2. Yazar: ELİF FIÇICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLER TOZKOPARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanları, Motivasyon, Motivasyon Faktörleri, Covid-19 Pandemisi, Sağlık Çalışanlarının Motivasyonu, Healthcare Professionals, Motivation, Motivation Factors, Covid-19 Pandemic, Motivation of Healthcare Professionals
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Tüm örgütsel yapılarda olduğu gibi sağlık kurumlarında da çalışanların motivasyonunun yüksek olması, verilen hizmet kalitesi için oldukça önemli bir husustur. Sağlık kurumlarında verilen hizmetin kalitesi, birey ve toplum sağlığını doğrudan etkileyecek faktörlerden biridir. Dünya genelinde sağlık konusunda büyük bir krize sebep olan Covid-19 pandemisi, sağlık kurumlarını da etkilemiştir. Bu süreçte sağlık çalışanlarının motivasyonu, önemle üstünde durulması gereken bir konu olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Çalışmada, Covid-19 pandemisinde sağlık çalışanlarının motivasyonunu etkileyen faktörlerin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ele alınan konular; motivasyon türleri, teorileri, araçları, motivasyonun önemi, ve daha spesifik olarak Covid-19 pandemisinde sağlık çalışanlarının motivasyonudur. Ele alınmış olan bu konular kapsamında, Eskişehir ilinde özel sağlık kurumlarında çalışan 182 sağlık çalışanından alınan verilerle nicel bir araştırma yapılmış, araştırmadan elde edilen sonuçlar ve önerilere yer verilmiştir. Verilerin analizinden elde edilen sonuca göre, sağlık çalışanlarının motivasyonuna olumlu ve olumsuz etki eden faktörlerin olduğu ve motivasyona etki eden faktörlerin demografik özelliklere göre farklılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Like in every organizational institution, high motivation of workers in health institutions is so important that affects the quality of service. Quality of service that's been given at health institutions is one of the factors that affects person and community health. Covid-19 pandemic which caused a worldwide health crisis has also affected health institutions. To decrease the effects of the aforementioned epidemic, health institutions took precautions against it. In this process, the motivation of health workers became a subject that needed emphasis on it and it continued in that way. In the study, factors that affects motivation of healthcare professionals who worked in Covid-19 pandemic has been targeted. The subjects discussed in the study are; motivation types, motivation theories, motivation tools, importance of motivation, the importation of health workers, and to be more specific, motivation workers who worked in pandemic. For the research, a quantitative data that's taken from 182 health workers in Eskisehir. By the result, the factors that affect workers' motivations in negative or positive ways, are shown that they are changing in demographic features.