Matematik tarihi ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin betimsel içerik analizi
Detailed content analysis of postgraduate theses on the history of mathematics
- Tez No: 791932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Bilim İnsanı, Matematikçi, Matematik Tarihi, Matematik Yaşam Öyküleri, Mathematician Scientist, Mathematician, History of Mathematics, Mathematics Life Stories
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın hedefi 2004-2022 seneleri arasında matematik tarihiyle alakalı yapılmış lisansüstü tezlerin belirli başlıklar altında sınıflandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda“matematik tarihi”,“matematikçi”,“matematik bilim insanı”,“matematik yaşam öyküleri”anahtar kelimeleriyle Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi (YÖKTEZ) ağında tarama yapılmıştır. Tarama sonucunda önceden belirlenen ölçütler doğrultusunda 4 doktora ile 22 yüksek lisans tezi toplamda 26 çalışma incelemeye alınmıştır. Araştırmaya dâhil edilmiş çalışmalar betimsel içerik analizi ile çalışmanın türleri, yılları, üniversitesi, yayın dili, amacı, konusu, araştırma metodu, araştırma modeli, örneklemi, veri elde etme aracı, ölçtüğü özellik, veri analiz yöntemi ve sonuçları kategorilerinde irdelenmiştir. Elde edilen veriler frekansa dayalı değerlendirilmiş ve sonuçlar tablo ve uygun grafikler üzerinde gösterilmiştir. Araştırma sonucunda çalışmaların çoğunluğunun; yarı deneysel olduğu, ortaokul kademesi öğrencilerine uygulandığı, öğrenme alanı olarak sayılar ve işlemler tercih edildiği, ölçek ve başarı testlerinin veri elde etme aracı olarak kullanıldığı, veri analiz metodu olarak betimsel analiz seçildiği tespit edilmiştir. Çalışmaların çoğunun amacı akademik başarıyı ölçmek olup elde edilen sonuçların çoğunun olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to classify the postgraduate theses on the history of mathematics between 2004-2022 under certain headings. For this purpose, the database of YÖK National Dissertation Center was searched using the keywords“history of mathematics”,“mathematician”,“mathematics scientist”,“mathematics life stories”. As a result of the screening, a total of 26 studies, 22 master's and 4 doctoral theses, were obtained in line with the predetermined criteria. The studies included in the research were examined in the categories of types, years, university, publication language, purpose, subject, research method, research model, sample, data collection tool, measured feature, data analysis method and results with descriptive content analysis. The data obtained were evaluated based on frequency and the results were shown using a table. As a result of the research, it was determined that most of the studies were quasi-experimental and applied to secondary school students, numbers and operations were preferred as learning areas, scale and achievement tests were used as data collection tools, and descriptive analysis was chosen as data analysis method. The aim of most of the studies is to measure academic achievement, and it has been determined that most of the results obtained are positive.