Sosyal bilgiler dersi bağlamında ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin girişimcilik düzeyleriyle ilişkisi: Rize ili örneği
The relationship between secondary school students' media literacy and entrepreneurship levels in the context of social studies school subject: Case of Rize province
  1. Tez No: 791965
  2. Yazar: NAZMİYE BASKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Öğretimi, Sosyal Bilgiler, Medya Okuryazarlık, Girişimcilik, Ortaokul Öğrencileri, Social Studies Teaching, Social Studies, Media Literacy, Entrepreneurship, Secondary School Students
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde medya okuryazarlık ve girişimcilik becerileri hem yaşam boyu öğrenmenin hem de Sosyal Bilgiler öğretiminin iki önemli konusudur. Bu araştırma Sosyal Bilgiler öğretimi kapsamında yapılmış ve iki beceri birbiriyle ilişkilendirilerek ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler dersi bağlamında ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin girişimcilik düzeyleriyle ilişkisini belirlemektir. Bu araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Rize il merkezinde ve ilçelerinde eğitim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Bu çalışma, hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntem yaklaşımına göre tasarlanmıştır. Araştırmanın nicel kısmına 700 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırmanın nitel kısmına ise 30 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Bu çalışmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği”,“Ortaokul Medya Okuryazarlığı Düzey Belirleme Ölçeği ”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan nicel verilerin analizi için istatistiksel olarak frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma hesaplanmış; ikili gruplar için t-testi, ikiden fazla gruplar için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ve kruskal wallis testi, ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi, yordama gücünü belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın nitel verileri içerik analiz tekniği ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın nicel sonuçlarına göre: Öğrencilerin medya okuryazarlık düzeylerinin orta düzeyde olduğu, öğrencilerin girişimcilik düzeyleri ise yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Sosyal Bilgiler dersi bağlamında ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlık düzeylerinin girişimcilik düzeyleriyle ilişkisinin pozitif yönde orta düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Medya okuryazarlık düzeyinin girişimcilik düzeyinin anlamlı bir ölçüde yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel sonuçlarına göre: Ortaokul öğrencilerinin medya okuryazarlığı ile girişimcilik arasında ortak yönler olduğunu vurguladıkları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, media literacy and entrepreneurship skills are two important subjects of both lifelong learning and Social Studies teaching. This study has been carried out within the scope of Social Studies teaching and the two skills were dealt with by correlating them with each other. The aim of the study is to determine the relationship between the media literacy levels of secondary school students and their entrepreneurship levels in the context of the Social Studies school subject. The universe of this research consists of secondary school students studying in the city center and districts of Rize in the 2020-2021 academic year. This study was designed according to the mixed method approach in which both quantitative and qualitative research methods are used together. 700 secondary school students participated in the quantitative part of the study. 30 secondary school students participated in the qualitative part of the study. In this study,“Personal Information Form”,“Entrepreneurship Scale for Secondary School Students”,“ Secondary School Media Literacy Level Determination Scale”and“Semi-structured Interview Form”were used as data collection tools. Frequency, percentage, mean and standard deviation were calculated statistically for the analysis of the quantitative data used in the research; t-test for paired groups, one-way analysis of variance (ANOVA) and cruscal wallis test for groups of more than two, correlation analysis to determine the relationship, and regression analysis to determine the predictive power were used. The qualitative data of the research were evaluated by content analysis technique. According to the quantitative results of the study, it has been determined that the media literacy levels of the students are at a medium level, and the entrepreneurship levels of the students are at a high level. In the context of Social Studies school subject, it has been concluded that the media literacy levels of secondary school students are positively moderately correlated with their entrepreneurship levels. It has been determined that the level of media literacy is a significant predictor of the level of entrepreneurship. According to the qualitative results of the research, It has been revealed that secondary school students emphasize that there are common aspects between media literacy and entrepreneurship.