Asymmetric effect of public health expenditures on economicgrowth 1975-2020 in Turkey: Nonlinear-ARDL approach
Türkiye'de Kamu Sağlık Harcamalarının Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi 1975-2022: Lineer Olmayan ARDL Yaklaşımı
  1. Tez No: 792005
  2. Yazar: ALPASLAN DOĞANKOLLU
  3. Danışmanlar: DR. NİNG XİU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Government expenditure, Health Expenditure, Economic Growth, NARDL model
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: The University of York
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi-Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Özellikle Keynes'ten sonra hangi kamu harcamalarının artırılacağı veya azaltılacağı sorusu politika yapıcılar tarafından dikkatle incelenmesi gereken bir konudur. 1960'lı yıllardan itibaren fiziki sermayenin yanı sıra beşerî sermayenin de büyümenin önemli bir parçası olduğu görüşü ile araştırmaların odağı bu yöne kaydırılmıştır. Beşerî sermayenin bir unsuru olarak sağlık, birçok yönden teorik ve ampirik analizlere konu olmuştur. Özellikle son yıllarda tüm ülkeler tarafından kamu sağlık harcamalarının öneminin anlaşılması ile birlikte, ağırlıklı olarak kamu harcamaları içinde kritik bir yer işgal etmektedir. Bu bağlamda çalışma kapsamında Türkiye'de kamu sağlık harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki araştırılmaktadır. Büyümeyi analiz etmek için kamu sağlık harcamaları ve GSYİH değişkenleri kullanılmıştır. Çalışmanın kapsamı 1975-2020 yılları arasıdır. Çalışma, kısa ve uzun vadede asimetrik ilişkileri gösteren Doğrusal Olmayan Otoregresif Dağıtılmış Gecikmeler (NARDL) modeli ile gerçekleştirilmiştir. Analiz bulgularına göre, kamu sağlık harcamaları kısa vadede asimetrik bir ilişki gösterirken, uzun vadede asimetrik bir ilişki bulunmamaktadır. Ancak uzun dönemde kamu sağlık harcamalarındaki %1'lik bir artış GSYH'de %0,68'lik bir artışa, %1'lik bir azalma ise GSYH'de %0,62'lik bir azalmaya neden olmaktadır. Ayrıca, GSYİH'nın kamu sağlık harcamalarındaki şoklara uzun vadeli tepkisi 10 yıl gibi görünmektedir ve bu etki bu yıldan sonra azalma eğilimindedir. Sonuçlar, kamu sağlık harcamalarının ekonomik büyümenin önemli bileşenlerinden biri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Especially after Keynes, the question of which public expenditures should be increased or decreased is an issue that should be carefully examined by policy makers. The focus of research was shifted to this direction, with the view that human capital is an important part of growth in addition to physical capital, starting in the 1960s. Health, as an element of human capital, has been subjected to theoretical and empirical analyses in many ways. Specifically with the understanding of the importance of public health expenditures by all countries recently, it has predominantly occupied a critical place in public expenditures. In this context, the relationship between public health expenditures and economic growth in Turkey is investigated within the scope of the study. In order to analyse the growth, public health expenditures and GDP variables are used. The scope of the study is between 1975 and 2020. The study is carried out with the Nonlinear Autoregressive Distributed Lags (NARDL) model, which shows asymmetric relationships in the short and long term. According to the analysis findings, while public health expenditures illustrate an asymmetric relationship in the short term, there is no asymmetric relationship in the long term. However, in the long run, a 1% increase in public health expenditures causes an increase of 0.68% in GDP, while a decrease of 1% causes a decrease of 0.62% in GDP. Additionally, the long-term reaction of GDP to shocks in public health expenditures appears to be 10 years, and this effect tends to diminish after this year. The results demonstrate that public health expenditures are one of the prominent ingredients for economic growth.