Hematolojik kanserli hastaların sağlık okuryazarlığı ve enfeksiyon kontrolüne ilişkin bilgilerinin incelenmesi
Determination of HEALTH literacy and infection control knowledge of patients with hematological cancer
- Tez No: 792173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA DEMİRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon Kontrolü, Hematolojik Kanser, Hemşirelik, Sağlık Okuryazarlığı, Health Literacy, Hematological Cancer, Infection Control, Nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Araştırma hematolojik kanserli hastaların sağlık okuryazarlığı ve enfeksiyon kontrolüne ilişkin bilgilerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel ilişki arayıcı nitelikte bir çalışmadır. Araştırma örneklemini; 1 Eylül 2021-1 Ocak 2023 tarihleri arasında Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji polikliniği/kliniğine başvuran hematolojik kanserli ve dahil olma kriterlerini karşılayan araştırmaya kabul eden 244 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın verileri“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-TSOY-32”ve“Hematolojik Kanserli Hastaların Enfeksiyon Kontrolüne İlişkin Bilgi Anketi”kullanılarak toplanmıştır. Veriler yüz yüze görüşme metodu ile toplanmış olup, yaklaşık 15-20 dakika sürmüştür. İstatistiksel analizler Windows için IBM SPSS 24 yazılımı kullanılarak yapılmıştır. Anlamlı verilerin sonuca etkisinin incelenirken tüm analizler için p0,05).
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted to examine the health literacy and infection control knowledge of patients with hematological cancer. Materials and Methods: The research is ad descrtiptive, cross-sectional, correlational study. January September 1, 2021-1, 2023, the research sample was collected by Dr. Dec. There were 244 patients admitted to the hematology outpatient clinic / clinic of Abdurrahman Yurtaslan Oncology Training and Research Hospital with hematological cancer and admitted to the study who met the inclusion criteria. The data of the study were collected using the“Descriptive Information Form”,“Turkey Health Literacy Scale-TSOY-32”and“Information Questionnaire on Infection Control of Patients with Hematological Cancer”. The data were collected by face-to-face interview method and took about 15-20 minutes. Statistical analyzes were performed using IBM SPSS24 software for Windows. When examining the effect of meaningful data on the result, p0.05).