Prostat kanseri evrelemesinde multiparametrik prostat MR görüntülemesi ve galyum-68 PSMA pet-BT bulgularının karşılaştırılması
Comparison of multiparametric prostate MR imaging and GA-68 psma PET-CT imaging in prostate cancer staging
  1. Tez No: 792174
  2. Yazar: CAN SİCİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN BEDİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Ga-68 PSMA PET-BT, Multiparametrik Prostat MR Görüntülemesi, Prostat Kanseri, Ga-68 PSMA PET-CT, Multiparametric Prostate Magnetic Resonance Imaging, Prostate cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Prostat kanseri erkeklerde görülen en sık ikinci kanser olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bilinen görüntüleme yöntemlerinin hiçbiri kesin olarak prostat kanseri tanısını doğrulamamakta, kesin tanı yapılan biyopsiler sonucu histopatolojik olarak materyalin incelenmesi sonrası konulabilmektedir. Bu görüntüleme yöntemleri histopatolojik inceleme amaçlı yapılan biyopsilere kılavuzluk edebileceği gibi tanı sonrası uygulanacak tedaviler öncesi evreleme amaçlı da kullanılabilmektedir.Bu çalışmada multiparametrik prostat manyetik rezonans görüntülemesi (MpMRG) ve Galyum-68 PSMA PET-BT tetkiklerinin prostat kanseri tedavisi öncesi evrelemede lenf nodu tutulumu, tümör lokalizasyonu, prostat dışı lokal yayılım ve seminal vezikül invazyonu açısından farklı evreleme özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Haziran 2020 ile Kasım 2022 tarihleri arasında S.B.Ü. Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji kliniğine başvuran PSA yüksekliği nedeniyle transrektal ultrasonografi eşliğinde prostat biyopsisi uygulanması sonucu prostat kanseri tanısı alan, primer evrelemesi MpMRG ve Ga-68 PSMA PET-BT ile yapıldıktan sonra radikal prostatektomi ile tedavi edilen 54 hastanın verileri kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmada ekstraprostatik yayılım açısından hem MpMRG hem de Ga-68 PSMA PET-BT'nin final patoloji bulguları ile anlamlı uyumu saptanmamıştır (p=0,444, p=0,484). Lenf nodu metastazının değerlendirilmesinde final patolojideki sağ pelvik lenf nodu tutulumu ile MpMRG arasında anlamlı (kappa = 0.460 /p= 0.001) uyum gözlenmiştir. Duyarlılık %50,0 ve özgüllük %96.0 olarak saptanmıştır. Final patolojideki sağ pelvik lenf nodu tutulumu ile Ga-68 PSMA PET-BT arasında anlamlı (kappa = 0.400 /p= 0.001) uyum gözlenmiştir. Duyarlılık %75,0 ve özgüllük %88.0 olarak saptanmıştır. Final patolojideki sol pelvik lenf nodu tutulumu ile MpMRG arasında anlamlı (kappa = 0.658 /p= 0.000) uyum gözlenmiştir. Duyarlılık %100 ve özgüllük %98,1 olarak saptanmıştır. Final patolojideki sol pelvik lenf nodu tutulumu ile Ga-68 PSMA PET-BT arasında anlamlı (kappa = 0.196 /p= 0.016) uyum gözlenmiştir. Duyarlılık %100 ve özgüllük %86,8 olarak saptanmıştır. Seminal vezikül invazyonunun değerlendirilmesinde patolojik inceleme ile MpMRG arasında anlamlı (kappa = 0.348 /p= 0.005) uyum gözlenmiş ve duyarlılık %33.3, özgüllük % 95.2 olarak saptanmıştır. Final Patoloji ile Ga-68 PSMA PET-BT arasında da anlamlı (kappa = 0.391 /p= 0.001) uyum gözlenmiştir. Duyarlılık %33.3, ve özgüllük %97.6 olarak saptanmıştır. Lezyon lokalizasyonunun değerlendirilmesinde final patolojideki lezyon tarafı ile MpMRG arasında anlamlı (kappa = 0.137 /p= 0.056) uyum gözlenmemiştir. Final patolojideki lezyon tarafı ile Ga-68 PSMA PET-BT arasında ise anlamlı (kappa = 0.163/p= 0.040) uyum gözlenmiştir. Cerrahi sınır pozitifliğinin olduğu grupta serum PSA düzeyleri, MpMRG'de saptanan indeks lezyon boyutu ve Ga-68 PSMA PET-BT SUV max değerleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p=0,005, p=0,002, p=0,015). Sonuç: MpMRG'nin histopatolojik tanı öncesi kullanımı dışında lokal evrelemede de önemli evreleme verileri sunabileceği açıktır. Ga-68 PSMA PET-BT de tedavi kararı öncesi özellikle uzak ve lokal metastaz odaklarını yüksek duyarlılık ve özgüllük ile göstermesi nedeniyle önemli bir evreleme tetkikidir. Prostat kanseri evrelemesinde kullanılan her iki yöntem de cerrahi öncesi evrelemede farklı özellikleri ile doğru tedavi ve operasyon şeklinin belirlenmesinde cerraha yol gösterici tetkiklerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Prostate cancer is a severe public health problem since it is the second most common cancer in men. None of the known imaging methods conclusively confirm the diagnosis of prostate cancer. The definitive diagnosis can be made after the histopathological examination of the material as a result of biopsies. These imaging modalities can guide biopsies for histopathological examination or can be used for staging before treatment. This study aimed to determine the different staging characteristics of Multiparametric prostate magnetic resonance imaging (MpMRI) and Ga-68 PSMA PET-CT in terms of lymph node metastasis, tumor localization, non-prostatic local spread and seminal vesicle invasion in staging before prostate cancer treatment. Materials and Methods: Data of 54 patients who applied to the Gülhane Research and Training Hospital Urology Clinic between June 2020 and November 2022 were diagnosed with prostate cancer as a result of transrectal ultrasonography-guided prostate biopsy due to elevated PSA and were treated with radical prostatectomy after primary staging was performed with MpMRI and Ga-68 PSMA PET-CT has been recorded. Results: In the study, no significant agreement was found between MpMRI and Ga-68 PSMA PET-CT with the final pathology findings in terms of extraprostatic extension (p=0.444, p=0.484). In the evaluation of lymph node metastasis, a significant (kappa = 0.460 /p = 0.001) correlation was observed between the right pelvic lymph node involvement in the final pathology and MpMRI. Sensitivity was 50.0% and specificity was 96.0%. A significant correlation (kappa = 0.400 /p = 0.001) was observed between the right pelvic lymph node involvement in the final pathology and Ga-68 PSMA PET-CT. Sensitivity was 75.0% and specificity was 88.0%. A significant (kappa = 0.658 /p= 0.000) correlation was observed between the left pelvic lymph node involvement in the final pathology and MpMRI. Sensitivity was 100% and specificity was 98.1%. A significant (kappa = 0.196 /p = 0.016) agreement was observed between the left pelvic lymph node involvement in the final pathology and Ga-68 PSMA PET-CT. Sensitivity was 100% and specificity was 86.8%. In the evaluation of seminal vesicle invasion, a significant (kappa = 0.348 /p = 0.005) agreement was observed between pathological examination and MpMRI, and the sensitivity was 33.3% and the specificity was 95.2%. A significant (kappa = 0.391 /p= 0.001) agreement was also observed between Final Pathology and Ga-68 PSMA PET-CT. Sensitivity was 33.3%, and specificity was 97.6%. In the evaluation of lesion localization, no significant (kappa = 0.137 /p = 0.056) agreement was observed between the lesion side in the final pathology and MpMRI. A significant (kappa = 0.163/p = 0.040) agreement was observed between the lesion side in the final pathology and Ga-68 PSMA PET-CT. In the group with positive surgical margins, serum PSA levels, index lesion size detected in MpMRI, and Ga-68 PSMA PET-CT SUV max values were found to be significantly higher (p=0.005, p=0.002, p=0.015). Conclusion: It is clear that mpMRI can provide important staging data in local staging, apart from its use before histopathological diagnosis. Ga-68 PSMA PET-CT is an important staging test as it shows especially distant and local metastasis with high sensitivity and specificity before the treatment decision. Both methods used in prostate cancer staging are guiding tests for the surgeon in determining the correct treatment and operation type with their different features in pre-surgical staging.