Haznevî meşayihinden Şeyh İzzeddîn el-Haznevî'nin hayatı ve tasavvufî görüşleri
The life and mystical thoughts of the Sheikh İzzeddin Al-Haznevi one of the haznevi sheikhs
- Tez No: 792349
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM BAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şeyh İzzeddîn el-Haznevî, Haznevî, Tarikat, Tasavvuf, Sheikh Izzeddîn al- Haznevî, Haznevî, Sect, Sufism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasında Haznevî şeyhlerinden biri olan Şeyh İzzeddîn elHaznevî'nin hayatı, tasavvufî görüşleri ve tarikatı incelenmiştir. 1925 yılında Suriye'nin Kamışlı kazasına bağlı hazne köyünde doğmuştur. Maddi ve manevi eğitimini babasının yanında alan Şeyh İzzeddîn el-Haznevî; ağabeyi Şeyh Alâeddîn'in vefatından sonra 1969 yılında babasının kurucusu olduğu Haznevîyye tarikatına postnişin oldu. Başta Suriye ve Türkiye olmak Üzere Dünyanın pek çok memleketine irşada çıkan Şeyh İzzeddîn el-Haznevî; bütün çabasını İslam dininin doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlayan, şeriat çizgisinde yaşamayı hedefleyen, insanların nefislerini terbiye eden Haznevîyye tarikatına davet ederek harcamıştır. İlim ve irfan konusunda örnek bir şahsiyet olan Şeyh İzzeddîn el-Haznevî; 31 Temmuz 1992 tarihinde vefat etmiştir. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmı çalışmamızın amacı ve yöntemini, bu çalışmayı yaparken başvurduğum kaynakları ve Şeyh İzzeddîn elHaznevî'nin yaşadığı xx. yüzyıldaki sosyal, siyasi, dini ve tasavvufî durumu hakkında bilgi içermektedir. Birinci bölümde Şeyh İzzeddîn el-Haznevî'nin hayatı, eğitimi, tarikata intisabı, irşat yılları, şahsiyeti, tarikatı ve halifeleri hakkındadır. İkinci bölüm ise Şeyh İzzeddîn el-Haznevî'nin tasavvufî görüşleri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the life, Sufi views and sect of Sheikh Izzeddîn alHaznevî, one of the Haznevî sheikhs, were examined. He was born in 1925 in the reservoir village of Qamishli district of Syria. Sheikh Izzeddîn alHaznevî, who received his material and spiritual education with his father; After the death of his older brother Şeyh Alaeddîn, he became a postnish to the Haznevî order, of which his father was the founder, in 1969. Irşa in the hometown of the world's many al-Sheikh İzzeddîn Haznevî, mainly Syria and Turkey; He spent all his efforts by inviting them to the Haznevî sect, which ensures the correct understanding of the religion of Islam, aims to live in the line of Sharia and educates people's souls. Sheikh Izzeddîn alHaznevî, who is an exemplary figure in science and knowledge; he passed away on July 31, 1992. Our thesis consists of an introduction and two parts. The introduction part includes the purpose and method of our study, the sources I applied while doing this work, and the xx where Sheikh Izzeddîn al-Haznevî lived. It contains information about the social, political, religious and mystical situation in the century. The first part is about Sheikh Izzeddin al-Haznevî's life, education, sect, years of education and personality, sect and caliphs. In the second part, the mystical views of Sheikh Izzeddîn al-Haznevî are conveyed.