Reservoir geology of the Mardin group in the Dervişhasan-1, Mollacabir-1, Bismil-1 and Babahaki-2 wells, southeast Turkey
  1. Tez No: 8181
  2. Yazar: MAHMOUD ERHİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Petrofizik, Güneydoğu Türkiye, yardin Grubu, kuyu Loğları, Gözeneklilik, Hazne Kayaç. BİLİM SAYISAL KOD 606.03.03 vi, Petrophysics, Southeast Turkey, Mardin Group, Well Logs, Porosity, Reservoir Rock. SCIENCE COD 606.03.03 IV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
GÜNEYDO?U TÜRKİYE'DE DERVÎŞHASAN *1, MOLLACABİR *1, BİSMİL ^1 VE BABAHAKİ *2 KUYULARINDAKÎ MARDİN GRUBUNUN HAZNE KAYAÇ JEOLOJİSİ ERHIM, Mahmoud Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Göksenin ESELLER 122 Sayfa, Şubat 1990 ÖZET Mardin Grubu kayaçları, DERVÎŞHASAN *1, MOLLACABİR * 1, BİSMİL *1 ve BABAHAKÎ * 2 kuyularından elde edilen kuyu log verilerinden incelenmiştir. Ayrıntılı formasyon değerlendirme çalışmalarına ek olarak DERVÎŞHASAN“1 ve MOLLACABİR * 1 kuyularından alınan Mardin Grubu örnekleri üzerinde petrografik analizler yapılmıştır. Çalışılan kuyulardaki loğlar Nötron, Sonik, Formasyon Yoğunluğu, Gamma Işınlı ve ”Laterolog“ (Derin-Sığ) lardır. Düzeltilmiş gözeneklilik, ikinci gözeneklilik, suya doymuşluk ve hidrokarbon doymuşluk gibi parametreler hesaplanmış ve litolojik tayinler yapılmıştır. Mardin Grubu, Apsiyen-Turoniyen yaşında olup Areban, Sabunsuyu, Derdere ve Karababa Formasyonları ile temsil edilir. ArebanFormasyonu yeşil renkli şeyi ve az miktarda kireçtaşları ile temsil edilir. Areban Formasyonu uyumlu olarak, dolosparit ve dolmikritlerle temsil edilen Sabunsuyu Formasyonu ile örtülür. Bu Formasyon olasılıkla gei-git ortamından çökelmiştir. Sabunsuyu Formasyonu uyumlu olarak ”Dolomitik-“, ”Sınırlı-Mikrodolomitik-“, Bentonik Foraminiferli Vaketası”ve“Planktonik Foraminiferli îstiftası”mikrofasiyesleri ile temsil edilen Derdere Formasyonu tarafından örtülür. Bu Formasyon olasılıkla dış-şelfin gei-git altı ve gel-git arası konumlarında çökelmiştir. Derdere Formasyonu üç üyeden oluşan (“a”,“b”, ve“c”) Karababa Formasyonu tarafından uyumlu olarak örtülür,“a”üyesi Killi kireçtaşı,“b”üyesi“Dolomitik Vaketası- îstiftası”ve“Dolomitik Vaketası”mikrofasiyesleri ile temsil edilir,“a”ve“b”üyeleri dış-şelf ortamında çökelmiştir.“c”üyesi“Planktonik Foraminiferli Çamurtaşı- Vaketası”ve“Mikrodolomitik Miliolid Vaketası”mikrofasiyeslerine ayrılmıştır. Karababa Formasyonunun bu üyesi olasılıkla gel-git altı, gel git arası ve gel-git üstü ortamlarında çökelmiştir. Petrofiziksel analizler, iyi gelişmemiş hazne kayaç özelliklerine bağlı olarak, hidrokarbon üretiminin ekonomik boyutlarda olanaksız olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
RESERVOIR GEOLOGY OF THE MARDİN GROUP IN THE DERVtŞHASAN *1, MOLLACABÎR *\% BlSMlL *1 AND BABAHAKÎ *2 WELLS, SOUTHEAST TURKEY ERHIM. Mahmoud Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, M.S. Thesis Supervisor: AsstProf.Dr. Göksenin ESELLER 122 Pages, February 1990 ABSTRACT The Mardin Group has been studied from the well log data obtained from DERVİŞHASAN *1, MOLLACABÎR * 1, BİSMÎL“1 and BABAHAKÎ * 2 wells. In addition to detailed formation evaluation, a petrographic study of the samples from the Mardin Group was carried out on DERVÎŞHASAN * 1 and MOLLACABÎR * 1 wells. The logs available for the (studied) wells are the Neutron, Sonic, Formation Density, Gamma Ray and Laterolog (deep and shallow). The lithological determination, corrected porosity, secondary porosity, water and oil saturation were estimated. The Mardin Group is Aptian-Turonian in age and represented by the Areban, Sabunsuyu, Derdere and Karababa Formations. The Areban Formation is made up of green colored shales with minor limestone 111development and is conformably overlain by the Sabunsuyu Formation which is made of dolosparites and dolomicrites. This formation was possibly deposited in the peritidal environment. The Sabunsuyu Formation is conformably overlain by the Der dere Formation which is made up of ”Dolomitic-“, ”Restricted-Microdolomitic-“, ”Benthonic Foraminiferal Wackestone“ and ”Planktonic Foraminiferal Packstone“ microfacies. This formation was possibly deposited in subtidal to intertidal and the outershelf settings. The Derdere Formation is conformably overlain by the Karababa Formation which is made up of three members namely ”a“, ”b“ and ”c“. The ”a“ member is represented by argillaceous limestone. The ”b“ member is represented by ”Dolomitic Wackestone-Packstone“, and ”Dolomitic Wackestone“ microfacies. The ”a“ and ”b“ members were possibly deposited in the outershelf environment. The ”c“ member is differentiated into ”Planktonic Foraminiferal Mudstone-Wackestone“ and ”Microdolomitic Miliolid Wackestone“ microfacies. The ”c" member might have been deposited in subtidal and intertidal to supratidal environments. According to the petrophysical analyses, poor reservior properties were responsible for noneconomic hydrocarbon production.