Resim sanatında sembolik ifade olarak kadın ve kuş figürü
Woman and bird figure as symbolic expression in painting art
  1. Tez No: 792454
  2. Yazar: BAHAR KAYA GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİZ BAYDEMİR KATKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sembol, Kadın, Kuş, Figür, Resim sanatı, Symbol, Woman, Bird, Figure, Art of Painting
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada, kavram olarak sembolün anlamları açıklanma yoluna gidilmiştir. Kadın ve kuş imgelerinin dinlerde ve inanışlarda sembolik ifadeleri ve sembolleri ile Mısır, Mezopotamya Yunan ve Roma uygarlıklarında etkili olan figürleri ele alınmıştır. İlk olarak kadın ve kuş formlarının resim sanatını etkileyen unsurları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Resim sanatında sembolik ifadelerle yapıtlarını oluşturan Batılı ve Türk ressamların“Kadın ve Kuş”figürünü konu alınan eserleri araştırılarak bir araya getirilmesi ve analizleri yapılarak kültürlere göre sembolik ifadeleri, anlamları ve uygulama teknikleri üzerinden analizleri yapılmıştır. Resim sanatında sembolün anlamlarını görsel örneklerle açıklama yoluna gidilmiştir. Bu yolla farklı sembolik yaklaşımlar ve geçmişten günümüze“Kadın ve Kuş”figürünün toplumlardaki yorumları ortaya konmuştur.“Kadın ve Kuş”konulu proje çalışmalarıyla tamamlanmıştır. Yapılan çalışmanın alana yönelik literatüre katkı sağlaması ve bu alanda çalışma yapacak olanlara bir kaynak ve örnek bir uygulama olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the meaning of the symbol as a concept has been explained. The symbolic expressions and symbols of the images of women and birds in religions and beliefs and the figures that are in flu ential in Egypt, Mesopotamia, Greek and Roman civilizations are discussed. First of all, it was tried to reveal the elements of femaleand bird forms that affect the art of painting. The works of Western andTurkish painters, who created their Works with symbolic expressions in the art of painting, were researched and analyzed on the basis of their symbolic expressions, meaning sand application techniques according to cultures. Inthe art of painting, the meaning of the symbol has been explained with visual examples. In thisway, different symbolic approaches and interpretations of the“Woman and Bird”figure in societies from past to present have been revealed. The project on“Woman and Bird”has been completed. Theaim of the study is to contribute tothe literature on the field and to be a source and an exemplary application for those who will work in this field.