Z kuşağında bilinçli farkındalık, yaşamın anlamı ve manevi kaynaklar
Mindfulness, meaning of life and sources of spirituality in generation Z
- Tez No: 792479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ERYÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Z Kuşağı, Bilinçli Farkındalık, Yaşamın Anlamı, Anlam Varlığı, Anlam Arayışı, Manevi Kaynaklar, Din, Doğa, İnsancıl, Aşkınlık, Generation Z, Conscious Awareness, Meaning of Life, Presence of Meaning, Search for Meaning, Spiritual Resources, Religion, Nature, Humanitarian, Transcendence
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın konusu bilinçli farkındalık, yaşamın anlamı, manevi kaynaklar ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın amacı ise bireyin bilinçli farkındalık ve yaşamda anlamın mevcut olması hangi manevi kaynakla ilişkili olduğunu araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi, Akdeniz Üniversitesinde öğrenim gören bireylerden tesadüfi yöntemle seçilerek oluşturulan 500 öğrencidir. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Brown ve Ryan (2003) tarafından geliştirilen Özyeşil, Arslan, Kesici ve Deniz (2011) tarafından Türkçe'ye uyarlanan, Yaşamın Anlamı Ölçeği, Steger ve arkadaşları (2006) tarafından geliştirilen Yarar (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ve Manevi Kaynaklar Ölçeği, Westbrook ve arkadaşları (2018) tarafından geliştirilen Ekşi ve arkadaşları (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan ölçeklerle gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPPS 26 ile yapılmıştır. Araştırmamızdan elde edilen bulgulara göre Bilinçli Farkındalık, Yaşamın Anlamı ile Manevi Kaynaklar arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bilinçli Farkındalık ile yaş, baba eğitim durumu, anne-baba tutumu, Yaşamın anlamı ile yaş, aile geliri ve Manevi Kaynaklar ile anne-baba eğitim durumu, aile geliri, anne-baba tutumu, romantik ilişki, internet kullanım süresi arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of the research is to examine the relationship between mindfulness, the meaning of life, spiritual resources with some demographic variables. The aim of the research is to investigate which spiritual source is related to the individual's conscious awareness and the existence of meaning in life. The sample of the research is 500 students who are randomly selected from individuals studying at Akdeniz University. The Conscious Awareness Scale used to collect research data was developed by Brown and Ryan (2003) and adapted into Turkish by Özyeşil, Arslan, Kesici, and Deniz (2011), and the Meaning of Life Scale developed by Steger et al. (2006) in Turkish by Yarar (2015). The Spiritual Resources Scale was developed by Westbrook et al. (2018) and adapted into Turkish by Ekşi et al. (2019). Statistical analysis of the data was done with SPPS 26. According to the findings obtained from our research, it has been determined that there is a positive and significant relationship between Conscious Awareness, Meaning of Life and Spiritual Resources. There is a positive and significant relationship between Conscious Awareness and age, father's education level, parental attitude, the meaning of life and age, family income and Spiritual Resources and parental education level, family income, parental attitude, romantic relationship and internet usage time.