Kadın hemşirelerde eş şiddeti, psikolojik dayanıklılık, sosyodemografik değişkenler ve bakım emeği ile ilgili değişkenlerin belirlenmesi
Determination of spousal violence, psychological resilience, sociodemographic variables and care labor in female nurses
  1. Tez No: 792510
  2. Yazar: HÜSEYİN AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAKBULE ÇİĞDEM AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım Emeği, Cinsiyete Dayalı Şiddet, Covid-19, Ekonomik Şiddet, Kadınlara Yönelik Şiddet, Care Labor, Covid-19, Gender-Based Violence, Economic Violence, Violence Against Women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Cinsiyete dayalı şiddet son yıllarda sosyal bilimler alanında yapılan birçok çalışmada kendisine disiplinlerarası bir yer bulmuştur. İlgili çalışmalar hem yapısal açıdan şiddetin değişim, dönüşüm ve görünümlerini incelemiş hem de psikolojik sağlık başta olmak üzere çeşitli sağlık değişkenleri bakımından sonuçlarını ele almışlardır. Bu çalışmalar içinde ekonomik şiddete, ekonomik şiddet bağlamında ise bakım emeğine odaklanan çalışma sayıları gün be gün artış eğilimi sergilemektedir. Bu güncel çalışma kapsamında ise kadın hemşirelere yönelik cinsiyete dayalı ekonomik şiddet bakım emeği dolayımında ele alınmakta ve kadın hemşirelerin psikolojik dayanıklılık düzeyleri, eş şiddeti deneyimleri ve bazı sosyodemografik değişkenleri de incelenmektedir. Bu yapılırken de çalışmanın yürütüldüğü dönemde etkisi devam eden Covid-19 pandemisi dikkate alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Gender-based violence has found an interdisciplinary place in many studies in the field of social sciences in recent years. Related studies both examined the changes, transformations and appearances of violence in terms of structural aspects, as well as their results in terms of various health variables, especially psychological health. Among these studies, the number of studies focusing on economic violence and, in the context of economic violence, on care labour, tends to increase day by day. Within the scope of this current study, gender-based economic violence against female nurses is handled through care work and the psychological resilience levels, experiences of spousal violence and some sociodemographic variables of female nurses are also examined. While doing this, the Covid-19 pandemic, which continued to be effective during the period of the study, is taken into account.