Sigara dumanına maruz bırakılan ve deneysel periodontitis oluşturulan sıçanlarda C vitamini takviyesinin periodontitisin seyrine etkisinin biyokimyasal ve histolojik olarak incelenmesi.
Biochemical and histological investigation of the effect of vitamin C supplementation on the course of periodontitis in rats exposed to cigarette smoke and induced experimental periodontitis
- Tez No: 792569
- Danışmanlar: PROF. DR. A. GULDEN ISIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: periodontitis, smoking, vitamin C, experimental periodontitis, rat
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Periodontitis patogenezinde primer faktör dental plak olsa da konak cevabını değiştiren stres, sistemik hastalıklar, sigara gibi risk faktörleri hastalığın seyrini etkilemektedir. Bu faktörler içerisinde sigara immun yanıtı etkileyerek tamir mekanizmalarının bozulmasına neden olmaktadır. Sigaranın periodonsiyum üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar, sigaranın sistemik ve lokal düzeyde etkili olduğunu; bu etkilerin doza bağlı olduğunu göstermektedir. Sigaranın olumsuz etkilerini azaltan, önemli bir antioksidan olan, C vitamininin periodontitis ile ilişkisi yıllardır araştırılmaktadır. Çalışmamızda C vitamininin, sigara dumanına maruz bırakılan ve deneysel periodontitis oluşturulan ratlarda, sigara dumanı maruziyeti devam ederken ve ortadan kalktığında periodontitis üzerindeki etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Sıçanların maksiller 2. molar dişlerine 4.0 ipek dikiş ipi bağlanarak deneysel periodontitis oluşturulmuştur ve sıçanlar sigara dumanına maruz bırakılmışlardır. Periodontitis oluşumu gözlendikten sonra hayvanlar salin, C vitamini, sigara, C vitamini + sigara grubu şeklinde 4 gruba ayrılmışlardır ve 15 gün süreyle sigara ve C vitamini + sigara grubundaki hayvanlar sigara dumanına maruz bırakılmışlardır. C vitamini gruplarına günde 200 mg/kg dozunda C vitamini intraperitonel olarak verilmiştir. Hayvanlar 28. günde sakrifiye edilmiştir. Çalışmamızın sonunda C vitamini uygulanan gruplarda sigara maruziyeti olsa da olmasa da oksidatif stresin azaldığı ve inflamasyonun hafiflediği ancak bu farkın sigara maruziyeti olan gruplarda daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Bu durum sigaranın C vitamini konsantrasyonunu azalttığını ve bu eksikliğin tamamlanmasının konak immun sistemini olumlu etkilediğini ancak sigara dumanına maruz kalmayan gruplarda C vitamini seviyesi referans değerlerde olduğundan C vitamini takviyesinin anlamlı bir yararı olmadığını düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler : periodontitis, sigara, C vitamini, deneysel periodontitis, rat
Özet (Çeviri)
Although dental plaque is the primary factor of periodontitis, risk factors such as stress, smoking change host response and affect the course of the disease. Among these factors, smoking affects immune response, causes deterioration of repair mechanisms. Studies investigating the effect of smoking on the periodontium show smoking has systemic and local impacts which are dose-dependent. Periodontitis and vitamin C which is an important antioxidant that reduces smoking's affect relationship has been investigating for years. We aimed to evaluate the effect of vitamin C on periodontitis in rats exposed to smoking and experimental periodontitis when cigarette smoke exposure continues and disappears. Experimental periodontitis was induced by 4.0 silk suture to the 2. maxillary molar teeth of rats. After periodontitis observed, animals randomly divided into 4 groups; saline, vitamin C, smoking, vitamin C + smoking group and animals in smoking and vitamin C + smoking groups were exposed to smoking for 15 days. Vitamin C groups administered intraperitoneally at a dose of 200 mg/kg per day. Animals sacrificed on 28th day. As a consequence, it was observed oxidative stress decreased and inflammation was alleviated in groups administered vitamin C with or without smoking exposure, but this difference is more apparent in groups with smoking exposure. This suggests smoking reduces the concentration of vitamin C and that the completion of this deficiency affects the host immune system positively, but vitamin C supplementation doesn't have a significant benefit since the vitamin C level is within reference values in groups not exposed to smoking.