Cumhuriyet'ten günümüze Türk Dili ve Edebiyatı öğretim programlarında şiir türünün öğretimi üzerine bir inceleme
An examination on teaching the poetry genre in Turkish Language and Literature teaching programs from the Republic to the present
- Tez No: 792585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN OKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Şiir, dönem, üslup, amaç, edebiyat, poetry, period, style, purpose, literatüre
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma Cumhuriyet dönemi ve günümüze değin Türk Dili ve Edebiyatı programlarında şiir türünün incelenmesini amaçlamıştır. İnceleme yapılırken Türk Dili ve Edebiyatı dersinin maksat ve amacına odaklanılmıştır. Kaynak olarak kılavuz edindiğimiz 'Tebliğler Dergisi'nde göründüğü üzere her yılın müfredat programında yer alan Türk Dili ve Edebiyatı dersinde işlenilen şiir konusu, edebi ve sanatsal olarak farklılıklar ve nitelik olarak değişimler gösterse de bazı dönemlerde kendini tekrarladığı gözlemlenmiştir. Bakıldığında, öncelik öğrencinin sadece düzgün okumaya, okuduğu parça üzerinde düşünmeye alışması yeter görülmektedir. İkinci aşamada nazım, nesir ayrılığı ve bir yazıda aranacak üslup özellikleri basit bir şekilde öğretilmelidir. Devamında gerçek ve mecaz kelimeler arasındaki farklar gösterilmelidir. Öğrencilerin edebi sanatlara özenmeleri zararlı görülmemekle beraber öğrenciye ders saatinde şiir, hikaye, piyes, roman gibi türler üzerine çalışma imkanı verilmemiştir. Serbest yazılarla öğrencinin şiirden çok diğer türlere ders saati dışında vakit ayırması tespit edilmiş, şiir türü göz ardı edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the genre of poetry in Turkish Language and Literature programs in the Republican period and until today. While examining, the aim and purpose of the Turkish Language and Literature course was focused. As seen in the 'Tebliğler Magazine', which we have taken as a guide as a source, the subject of poetry, which is taught in the Turkish Language and Literature course in the curriculum of every year, has been observed to repeat itself in some periods, although it shows differences in literary and artistic terms and changes in quality. When looked at, it seems that the first thing is that the student just gets used to reading properly and thinking about the piece he has read. In the second stage, verse, prose separation and the stylistic features to be sought in an article should be taught in a simple way. The following should show the differences between literal and figurative words. Although it is not considered harmful for students to emulate literary arts, the student was not given the opportunity to work on genres such as poetry, stories, plays, and novels during the lesson. With free writing, it has been determined that the student spares time for other genres rather than poetry, outside of class hours, and the type of poetry is ignored.