Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı hayatı, eserleri ve sanat tarihine katkıları
Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı life, works and contributions to art history
- Tez No: 792624
- Danışmanlar: PROF. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Türk İslam Sanatı, Beyhan Karamağaralı, Sanat Tarihi, Eser, Kazı, Turkish Islamic Art, Beyhan Karamağaralı, History of Art, Work, Excavation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'nin önde gelen Sanat Tarihçileri arasında yer alan Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI'nın hayatı ve eserleri hakkında bilgi vermek, Türk Arkeoloji'si ve Türk-İslâm Sanatı ile ilgili yaptığı bilimsel çalışmaları yeniden ele alıp incelemektir. Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı, 1934 (Rumi 1350) yılında, İstanbul'da doğdu. İlköğrenimini Maltepe İlkokulunda başlamış, Cebeci İlköğretimde bitirmiştir. Lise öğrenimini Ankara Kız Lisesinde bitirmiş, üniversite eğitimini 1958 yılında Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesinde tamamlamıştır. 1966'da meslektaşı Haluk Karamağaralı evlendi. 1967 yılında Karamağaralı çiftinin Cemile Nakış isimli kızları dünyaya gelmiştir. Beyhan KARAMAĞARALI Türk Milliyetçisi, vatansever, hayatının her anında yardımsever, ülkülerini gerçekleştirmek uğruna zorluklara ve engellere rağmen dik duruşuyla da öğrencileri için geleceğe yazılan başarı hikâyesinin kahramanı, Alp Kadın ve çok değerli bir bilim insanıdır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI'nın ailesi, eğitim hayatı ve akademik çalışmaları yer almaktadır. Türk Sanat Tarihine Katkıları değerlendirilecek, yönettiği tezler incelenecektir. Yetiştirdiği öğrenci ve akademisyenlerden edinilen bilgiler sunulacaktır. İkinci bölümde ise, Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI'nın yapmış olduğu çalışmalar ve bu çalışmalar ile ilgili yayınlanmış olan, 2 adet kitabı ve 38 adet makalesi ele alınacaktır. Karamağaralı'nın Türk Sanatı ile ilgili yurt içinde ve yurt dışındaki faaliyetleri değerlendirilmiştir, Kazı çalışmaları, yönettiği yüksek lisans ve doktora tezleri değerlendirilmektedir. Çalışma sonunda Karamağaralı'nın hayatı, yayınları ve çalışmaları değerlendirip sonuca ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to give information Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI's life and works, who is one of Turkey's leading Art Historians, to evaluate his scientific studies on Turkish Archeology and Turkish-Islamic Art, to rearrange Karamağaralı's biography and to evaluate his work. Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI was born in İstanbul'in 1934 (1350 of Rum). She started her primary school at Maltepe primary school and finished at Cebeci primary school. She finished Ankara Girls High School and graduated from Ankara University Divinity Faculty. She got married to her colleague Haluk Karamağaralı in 1966. Cemile Nakış who is their daugter was born in 1967.Beyhan Karamağaralı who is a Turkish nationalist patriotic, always helpful, at the same time a hero of a story written for the future for her students with her standing against difficulties and obstacles to realise her ideals, is a great scientist. The study consists of two parts. In the first part, Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI's family, education life and academic studies are included. His Contributions to Turkish Art will be evaluated, the theses he directed will be examinde and information obtainde from people who knew him will be presented. In the second part, Prof. Dr. Beyhan KARAMAĞARALI's studies and 2 books and 38 articles published about these studies will be discussed. Karamağaralı's activities related to Turkish Art in Turkey and abroad are evaluated. Excavations, master's and doctoral theses are evaluated. At the end of the study, Karamağaralı's life, publications and studies were evaluated and the result was reached.