زُبْدَةُ اَلْقَوَاعِدِ وَعُقْدَةُ اَلْفَوَائِدِ فِي شَرْحِ عَوَامِلِ اَلْبَرْكَوي لِوَلِيِّ اَلدِّينِ اَلْبِكَائِيِّ(ت. 1183هـ) دراسةَ وتحقيق
Zübdetü'l-Kavâ'ıd ve 'Ukdetü'l-Fevâ'ıd'ı) çalışmanın el yazmasının başarısı ile ilgili önemi
  1. Tez No: 792830
  2. Yazar: MAHDİ MHMOOD SHAKİR ATABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Birgivî, Bikâî, avamil, nahiv, Al-Barkawi, Al-Bakai, Grammar from the language, Al-Amil, Al-Ma'moul
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
İmam el-Bikâî, Arapça ve çeşitli dini ilim alanlarında derinleşmiş H. 12. yüzyıl Müslümanlarının imamlarından biri olarak kabul edilir. O yaşarken ve öldükten sonra hak ettiği yeterli ilgiyi görmemiş ve eserleri uzun bir süre unutulmuştur. Bundan dolayı bu çalışma imam Bikâî'nin navih yönünü incelemesi açısından türünün ilk örneği kabul edilebilir. Bu eser konuları açık bir şekilde işlemesine ek olarak şerh ve izahlardaki kolaylığıyla nitelenmektedir. Bu eser okuyucunun zihnini harekete geçiren ve onu sunulan ilmi konuyla etkileşime yönlendiren sorular sormaya dayalı öğretim metodunu kullanır. Metinin tahkikinde imam Birgivî ve Bikaî'nin tercümeleri sunulmuştur. Ayrıca araştırmada, Bikaî'nin imam Birgivî'nin Avâmil eserine yaptığı şerhl diğer şerhlerin karşılaştırılması yapılmaktadır. Devamında ise imam Bikaî'nin kullandığı şerh metodu, kullandığı kaynaklar ve nahiv hakkındaki görüşlerine itibar ettiği nahiv ekolleri açıklanmaktadır. Buna ek olarak araştırma, şerhe etki eden eksiklikleri göz ardı etmemiştir. Az da olsa bunlardan bahsetmek bilimsel araştırmaya sevk eden en önemli çıkış noktalarından biridir. Metin tahkikinde öncelikli olarak asıl metindeki sıkıntıların ortaya koyulması hedeflenmektedir. Bu konuda tahkik usulünde kullanılan ilmi yönteme uygun olarak ilk metinlere başvurulmakta, söylenen sözlerin sahiplerine ait olup olmadığı incelenmekte ve kapalı kalan kısımlar açıklanmaktadır. Bikaî şerhinde açıklama cümlelerini kullanan ve konuyu sunan belirli bir yönteme dayanmaktadır. Onun bu takdimleri konuyu tamamlayan önemli vesilelerden biri kabul edilir. O, konuya ilk şeklini olgunlaştıran ikinci şeklini de tamamlayan açık bir görünüm verir. Çalışmada kitabın yapısının, Avamil'in nahivle ilgili konularında yeterli geleceği sonucuna ulaşılmaktadır. Buna ek olarak kitabın izah edici ve açıklayıcı olduğu da ifade edilmektedir. Ayrıca kitabı şerh eden nahiv alanında bir özgürlüğe sahiptir. O görüşlerini delile uygun olan görüşlerden seçmektedir. O sema delilinin değerini yüksek tutmaktadır ve onun sünnete dayanması zorunlu nahiv usulü esaslarından birisi gibidir.
Özet (Çeviri)
Al-Imam Al-Bakai is considered one of the imams of the Muslims of the twelfth century AH who engaged in various arts of Sharia and Arabic sciences, but he did not receive sufficient attention, during his life and after his death, and his writings remained in oblivion for a long time, and this research is the first of its kind with regard to grammatical study I have the weeping imam. This book is characterized by being clear in its handling of issues, in addition to the ease of explanation and clarification. It relies on the teaching methodology based on asking questions that stimulate the mind of the recipient, which leads him to interact with the scientific material at hand. The text investigation presented the translation of the two imams Al-Barkawi and Al-Bakai, and the research compared the explanation of Al-Bakai on the factors of Al-Barkai and other explanations. Explanation, and it is a few, but the text on it is one of the most important starting points for scientific research. The investigation relied primarily on revealing the problem of the original text, by returning to the original texts, attributing the sayings to their owners, and explaining what was ambiguous in it, according to the scientific method applied in the origins of the investigation. Al-Bakkai, in his explanation, followed a specific approach based on digression and introduction to the topic, and his introduction to it is considered one of the important complementary means to it, giving the topic a clear picture, characterized by integration in the first form, and sufficient in the second form. The study concluded that the book has fulfilled the grammatical aspects related to the factors, and added to them to benefit the book clearly and clearly, and also the commentator is distinguished by grammatical independence, so he chooses from the opinions what agrees with the evidence, in addition to his elevating the value of the audio evidence, and his reliance on the Sunnah as one of the necessary grammatical principles.