Mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir sağlık teknolojileri kullanımının sağlık algısı ve obezite farkındalık düzeyine etkisi
The effect of the use of mobile health applications and wearable health technologies on health perception and obesity awareness
  1. Tez No: 793008
  2. Yazar: HİLAL ŞEYDA EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil Sağlık Uygulamaları, Giyilebilir Sağlık Teknolojileri, Sağlık, Obezite, Mobile Health Applications, Wearable Health Technologies, Health, Obesity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir sağlık teknolojileri kullanımının sağlık algısı ve obezite farkındalık düzeyine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Samsun ilinde yaşayan 18-44 yaş arası 482 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında katılımcılardan elde edilen verilerin doğrulanması amacıyla LISREL 8.7 programı aracılığıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Çalışma sonuçlarına SPSS 25.0 programı kullanılarak yapılan analizler sonucu ulaşılmıştır. Farklılık hipotezlerine ilişkin analiz sonuçlarının tespit edilmesi amacıyla bağımsız örneklem t testi ve Anova testi kullanılmıştır. Hipotezlere ilişkin değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla Paerson korelasyon analizi yapılmıştır. Bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisinin saptanması amacıyla linear regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %68'i mobil sağlık uygulamaları, %19.7'si giyilebilir sağlık teknolojileri kullanmaktadır. Katılımcılar sırasıyla Sağlık Bakanlığı (%61.4), fiziksel aktivite (%53.5), sağlıklı beslenme (%44.6), üreme takipçisi (%22.8) ve hastalık takibi (%17.6) uygulamalarını kullanmayı tercih etmektedir. Giyilebilir sağlık teknolojileri kullanan katılımcıların (%19.7) tümü akıllı bileklik veya saat kullanmaktadır. Mobil sağlık uygulamaları kullanım sıklığı cinsiyete ve eğitim durumuna göre anlamlı farklılık gösterirken, giyilebilir sağlık teknolojileri kullanım sıklığı eğitim durumu ve yaşa göre anlamlı farklılık göstermektedir. Sonuç: Kişilerin sağlık algısı ve obezite farkındalık düzeyi; mobil sağlık uygulamaları kullanım durumuna göre anlamlı şekilde farklılık gösterirken, giyilebilir sağlık teknolojileri kullanım durumuna göre anlamlı şekilde farklılık göstermemektedir. Kişilerin mobil sağlık uygulamaları ve giyilebilir sağlık teknolojileri kullanım sıklığı; sağlık algısı ile ilişkili, obezite farkındalık düzeyi ile ilişkili değildir. Mobil sağlık uygulamaları kullanım sıklığı; sağlık algısını etkilemekte, obezite farkındalık düzeyini etkilememektedir. Giyilebilir sağlık teknolojileri kullanım sıklığı; sağlık algısını kısmen etkilemekte, obezite farkındalık düzeyini ise etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effect of the use of mobile health applications and wearable health technologies on health perception and obesity awareness levels. Material and Method: This study was conducted on 482 people between the ages of 18-44 living in Samsun. Within the scope of the research, confirmatory factor analysis was performed through the LISREL 8.7 program in order to verify the data obtained from the participants. The results of the study were reached as a result of the analyses made using the SPSS 25.0 program. Independent sample t-test and ANOVA test were used to determine the results of the analysis of the different hypotheses. Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between the variables related to the hypotheses. Linear regression analysis was performed to determine the effect of the independent variable on the dependent variable. Results: 68% of the participants use mobile health applications, and 19.7% use wearable health technologies. Participants prefer to use the applications of the Ministry of Health (61.4%), physical activity (53.5%), healthy nutrition (44.6%), reproductive follow-up (22.8%) and disease follow-up (17.6%), respectively. All respondents (19.7%) who use wearable health technologies wear smart bracelets or watches. While the frequency of use of mobile health applications varies significantly according to gender and educational status, the frequency of use of wearable health technologies varies significantly according to educational status and age. Conclusions: Health perception and obesity awareness level of people; While mobile health applications differ significantly according to the use case, wearable health technologies do not differ significantly according to the use case. The frequency of people's use of mobile health applications and wearable health technologies; Associated with the perception of health; obesity is not associated with the level of awareness. The frequency of use of mobile health applications; affects the perception of health but does not affect the level of awareness of obesity. Frequency of use of wearable health technologies; partially affects the perception of health but does not affect the level of awareness of obesity.