Ergenlerde ebeveyn tutumları, bağlanma stilleri-tanrı tasavvuru ilişkisi: Antalya örneği
The relationship between parental attitudes, attachment styles and god conception in adolescents: The case of Antalya
  1. Tez No: 793026
  2. Yazar: ZEYNEP CEMİLE MEMİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn tutumu, Ebeveyn Tutum Ölçeği, Bağlanma Stilleri, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri, Tanrı Algısı, Tanrı Tasavvuru Ölçeği, Parental Attitude, Parental Attitude Scale, Attachment Styles, Three Dimensional Attachment Styles Scale, Image of God, image of God scale
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı 13-18 yaş arası ergenlerin ebeveyn tutumları, bağlanma stilleri, Tanrı tasavvuru ilişkisinin incelenmesidir. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı bulunan okullar oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi bu okullarda okuyan 9., 10., 11., 12. sınıf öğrencileri içerisinden tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırma örneklemi 383 kız 131 erkek olmak üzere 514 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada, katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile ilgili bilgi edinmek için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, anne-baba tutumları ile ilgili bilgi edinmek için“Anne-Baba Tutum Ölçeği”, bağlanma stilleri ile ilgili bilgi edinmek için“ Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği”, Tanrı algısı ile ilgili bilgi edinmek için“Tanrı Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde SPSS 25.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre ergenlerde ebeveyn tutumları ile bağlanma stilleri arasındaki ilişki değerlendirilmesinde anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmektedir. Ebeveyn tutumları ile Tanrı algısı arasındaki ilişki değerlendirilmesinde anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmektedir. Alt boyutlar bazında incelendiğinde ebeveyn tutumlarının sevgi ve merhamet yönelimli Tanrı algısını %4,9 düzeyinde, korku ve ceza yönelimli Tanrı algısını %13,3 düzeyinde, genel Tanrı algısını %7,6 düzeyinde ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği görülmüştür. Bağlanma stilleri ile Tanrı algısı arasındaki ilişki değerlendirilmesinde anlamlı düzeyde ilişki olduğu görülmektedir. Alt boyutlar bazında incelendiğinde bağlanma stillerinin sevgi ve merhamet yönelimli Tanrı algısını %6, korku ve ceza yönelimli Tanrı algısını %13, genel Tanrı algısını ise %9,7 düzeyinde ve istatistiksel olarak anlamlı düzeyde etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda elde edilen veriler ilgili literatür çerçevesinde incelenip tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the parental attitudes, attachment styles, and God's conception of adolescents aged 13-18. The relational screening model was used in the research. The study universe is formed by schools belonging to the Ministry of National Education in Antalya for the 2020-2021 academic year. The research sample is randomly selected from 9th, 10th, 11th, and 12th grade students studying in these schools, and consists of 383 girls and 131 boys, a total of 514 students. In the research, the Personal Information Form prepared by the researcher to obtain information about the socio-demographic status of the participants, the Parental Attitude Scale to obtain information about parent attitudes, the Three-Dimensional Attachment Styles Scale to obtain information about attachment styles, and the God Image Scale to obtain information about God's image were measured. SPSS 25.0 was used to analyze the data collected in the research. According to the results of the research, it has been seen that there is a significant relationship between parental attitudes and attachment styles. It has also been seen that there is a significant relationship between parental attitudes and God's image. When examined at sub-dimensions, it is seen that parental attitudes affect the image of God with love and mercy at 4.9%, the image of God with fear and punishment at 13.3%, the general image of God at 7.6%, and statistically at a significant level. It has also been seen that there is a significant relationship between attachment styles and God's image. When examined at sub-dimensions, it is seen that attachment styles affect the image of God with love and mercy at 6%, the image of God with fear and punishment at 13%, the general image of God at 9.7%, and statistically at a significant level. The data obtained from the research has been analyzed and discussed within the framework of the relevant literature.