Spor lisesi öğrencilerinin spora tutkunluk düzeylerinin spor ahlakı davranışlarını betimlemedeki rolünün incelenmesi
Investigation of the role of sports high school students' sports passion levels in describing sports ethics behaviors
- Tez No: 793094
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, tutkunluk, Spor Ahlakı, Sport, passion, Sports Ethics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı bireyin spor tutkunluğunun, spora ilişkin ahlaki bakış açısını biçimlendiren bir faktör olabileceği düşüncesinden yola çıkılarak spor lisesi öğrencilerinin spora tutkunluk düzeyi ve türünün spor ahlakı davranışlarını betimlemedeki rolünün incelenmesi olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ikincil amacı ise tutkunluk ve spor ahlakı düzeyinin cinsiyet, yaş, branş, sınıf, spor yapma seviyesi, gelir düzeyi vb. değişkenlere göre değişip değişmediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Foça Spor Lisesi, Buca Atatürk Spor Lisesinde öğrenim görmekte olan 265 kişi (% 48,4) kadın, 282 kişi (%51,6) erkek olmak üzere toplam 547 spor lisesi öğrencisi oluşturmaktadır. Veri toplama araçları olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Tutkunluk Ölçeği”,“Spor Ahlakı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS (Statististical Package For Social Sciences) 26.00 paket programında analiz edilecektir. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma) t-testi, anova testi, korelasyon ve regresyon analizi gibi istatistiki teknikler kullanılmıştır . Anlamlılık düzeyi p < .05 olarak değerlendirilmiştir. Sonuç olarak spor lisesinde okuyan öğrencilerin spora karşı oluşan uyumlu ve takıntılı tutkunluk düzeylerinin spor ahlakı düzeylerini etkilediği ve bunun sporcunun saha içinde davranışlarına yansıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of the level and type of sports passion of sports high school students in describing their sports ethics behaviors based on the idea that an individual's sports passion may be a factor that shapes his/her moral perspective on sports. The secondary purpose of the study was to examine whether the level of passion and sports ethics varies according to variables such as gender, age, branch, class, level of doing sports, income level, etc. The sample of the study consisted of a total of 547 sports high school students, 265 (48.4%) female and 282 (51.6%) male, who were studying at Foça Recep Kirman Sports High School and Buca Atatürk Sports High School affiliated to İzmir Provincial Directorate of National Education.“Personal Information Form”,“Enthusiasm Scale”,“Sports Ethics Scale”were used as data collection tools. The research data will be analyzed in SPSS (Statistical Package For Social Sciences) 26.00 package program. Statistical techniques such as descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation) t-test, anova test, correlation and regression analysis were used to analyze the data. Significance level was evaluated as p < .05. As a result, it was seen that the levels of harmonious and obsessive passion for sports of students studying in sports high school affect their level of sports ethics and this is reflected in their behaviors on the field.