Mevlâna İdris Zengin'in çocuk edebiyatı ürünlerinin bibliyoterapi unsurlarına göre incelenmesi
Examination of Mevlana İdris Zengin's children's literature products according to bibliotherapy elements
- Tez No: 793095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bibliyoterapi, Çocuk Edebiyatı, Okuma Kültürü, Gelişim Psikolojisi, Bibliotherapy, Children's Literature, Reading Culture, Developmental Psychology
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu araştırma Mevlâna İdris Zengin'in çocuk edebiyatı ürünlerinin bibliyoterapi unsurlarına göre incelenmesini amaçlamaktadır. Bibliyoterapi unsurlarının belirlenebilmesi için alanyazın çalışmaları incelenerek bibliyoterapi ölçütlerinin neler olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen bibliyoterapi ölçütlerinin hangi gelişim alanıyla ilişkili olduğu 89 kişilik bir öğretmen grubunun görüşleri alınarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda bibliyoterapi ölçütlerinin 25'i bilişsel gelişim, 17'si sosyal gelişim ve 7'si duygusal gelişim alanıyla ilişkili bulunmuştur. Mevlâna İdris Zengin'in çocuk edebiyatı alanında yazdığı 58 eser, bibliyoterapi unsurları açısından incelenmiştir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Eserler, araştırmacı tarafından hazırlanan Çocuk Edebiyatı Eserlerini Bibliyoterapi Ölçütlerine Göre Değerlendirme Formu aracılığıyla incelenmiştir. Bulgular: İncelemeler neticesinde 1041 bibliyoterapi unsuru tespit edilmiştir. Bunların 569'u bilişsel gelişim alanıyla, 349'u sosyal gelişim alanıyla, 123'ü duygusal gelişim alanıyla ilişkilidir. Diğer gelişim alanlarından fiziksel ve özbakım gelişimiyle ilgili herhangi bir bulguya rastlanmamıştır. Elde edilen bulgular gelişim alanları altında yer verilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Araştırma sonunda ön plana çıkan bibliyoterapi unsurlarının üst düzey düşünme becerilerinin geliştirilmesi, yaşanan olaylara karşı farkındalığın artırılması, okuma becerisi ve alışkanlığı kazandırarak edebiyat sevgisinin desteklenmesi konularında olduğu görülmektedir. Bu bağlamda Mevlâna İdris Zengin'in çocuk edebiyatı ürünlerinin bibliyoterapi çalışmalarında kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine Mevlana İdris Zengin's children's literature products according to bibliotherapy elements. In order to determine the bibliotherapy elements, the literature studies were examined and the bibliotherapy criteria were determined. The developmental area of the identified bibliotherapy criteria was determined by taking the opinions of a group of 89 teachers. In this respect, 25 of the bibliotherapy criteria were associated with cognitive development, 17 with social development, and 7 with emotional development. The 58 works written by Mevlana İdris Zengin in the field of children's literature were examined in terms of bibliotherapy elements. Method: The research was carried out with the document analysis method, one of the qualitative research methods. The obtained findings were analyzed by descriptive analysis method. The works were examined through the Evaluation Form of Children's Literature Works According to Bibliotherapy Criteria prepared by the researcher. Results: As a result of the examinations, 1041 bibliotherapy elements were identified. Of these, 569 are related to the cognitive development area, 349 are related to the social development area, and 123 are related to the emotional development area. There were no findings related to physical and self-care development from other developmental areas. The findings are listed under development areas. Conclusion and Suggestions: At the end of the research, it is seen that the bibliotherapy elements that come to the forefront are the development of high-level thinking skills, increasing awareness about the events, supporting the love of literature by gaining reading skills and habits. In this context, it has been concluded that Mevlana İdris Zengin's children's literature products can be used in bibliotherapy studies.