Tasavvuf ve pozitif psikoloji bağlamında nefs terbiyesi - mutluluk ilişkisi
The relationship between spiritual training and happiness in the context of sufism and positive psychology
  1. Tez No: 793100
  2. Yazar: ŞEYMA GEDİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: tasavvuf psikolojisi, arınma, pozitif psikoloji, mutluluk, nefis terbiyesi, Sufi psychology, purification, positive psychology, happiness, soul diciplining
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Mutluluk insanoğlunun yaşamı boyunca elde etmek için çeşitli yollar denediği bir olgudur. Pozitif psikoloji insana bakış açısı ile mutluluğun kazanılması için yeni yorumlar getirirken tasavvuf psikolojisi ise kendine has pozitif psikolojiden ayrılan bir bakış açısı ile mutluluğu yorumlamaktadır. Bu çalışmada sözü geçen iki disiplin ele alınarak mutluluğun ne olduğu ve mutluluğun kazanılmasının yollarının çeşitliliği üzerinde durulacaktır. Pozitif psikoloji genel itibariyle insanın mutluluğu için maddi bazı hazları öncelerken, bunların son dönemlerde artık insanoğluna mutluluk vermediğini düşünerek rotasını insanın manevi ve aşkın yönüne çevirmeye başlamıştır. Bu noktada tasavvuf psikolojisi ile pozitif psikolojinin mutluluk anlayışlarındaki benzerlikler ve farklılıklar da irdelenmiştir. Mutluluk konusu ile nefis terbiyesinin bağlantısı ele alınırken nefis mertebelerinin hem tasavvuf ıstılahındaki yeri hem de pozitif psikolojideki karşılığı işlenmeye çalışılmıştır. Konunun etraflıca anlaşılabilmesi noktasında insanın kendisini arındırması için tasavvuf psikolojisi bakımından zikir, namaz, oruç, halvet, sabır ve şükür metotlarının yanında günümüz insanının kendini mânevi ve bilinçsel arındırma için uyguladığı yoga, meditasyon ve Vejetaryenlik konuları pozitif psikolojinin bakış açısıyla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Happiness is a phenomenon that human beings try various ways to achieve throughout their life. While positive psychology brings new interpretations for the acquisition of happiness with a human perspective, Sufi psychology interprets happiness with a perspective that differs from positive psychology. In this study, the two disciplines mentioned will be discussed, and what happiness is and the variety of ways to achieve happiness will be emphasized. While positive psychology generally prioritizes some material pleasures for human happiness, it has recently started to turn its route to the spiritual and transcendent direction of human beings, considering that these do not give happiness to human beings anymore. At this point, the similarities and differences in the understanding of happiness between Sufi psychology and positive psychology were also examined. While discussing the connection between the subject of happiness and the nafs, both the place of the nafs in the invasion of mysticism and its counterpart in positive psychology have been tried to be discussed. In order to be able to understand the subject in detail, besides the methods of dhikr, prayer, fasting, seclusion, patience and gratitude in terms of Sufi psychology, the subjects of yoga, meditation and vegetarianism, which today's people practice for spiritual and conscious purification, are discussed from the point of view of positive psychology.