Üniversite öğrencileri ve toplumsal cinsiyet konulu lisansüstü tezlerin incelenmesi
Analysis of graduate theses on gender and university students
  1. Tez No: 793101
  2. Yazar: ARZU DÜNDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim, Lisansüstü tezler, Toplumsal cinsiyet, Üniversite öğrencileri, Nitel araştırma, Higher Education, Postgraduate theses, Gender, University students, Qualitative research
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Bu çalışmada Türkiye'de şu ana kadar, yükseköğretimde, toplumsal cinsiyet ve üniversite öğrencileri üzerine yapılmış araştırmaları konu alan lisansüstü tezlerin doküman inceleme yöntemiyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Doküman inceleme yöntemi kullanılarak yapılan çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan konuyla ilgili tezlere YÖK veri tabanından ulaşılmıştır. Elde edilen veriler akademik yayın inceleme formuna göre analiz edilmiştir. Bulgular: Toplumsal cinsiyet algısı ve üniversite öğrencilerini konu alan lisansüstü tezlerin günümüze kadar toplam sayısının 70 olduğu bunlardan 63 tanesinin yüksek lisans 7 tanesinin ise doktora olduğu görülmüş olup bu konuyla ilgili ilk tezin 2007 yılında yayınlandığı en fazla sayının ise 2022 yıllında olduğu belirlenmiştir. Tezlerin üniversite türüne göre dağılımına bakıldığında devlet üniversitelerinin daha fazla olduğu belirlenmiştir. Tezlerin büyük bir çoğunluğunda nicel yöntemin tercih edildiği çok az sayıda tezde nitel yöntem ve karma yöntem kullanıldığı saptanmıştır. Nicel yöntemin daha fazla kullanılmasına bağlı olarak veri toplama araçlarında da nicel veri toplama araçlarının daha fazla kullanıldığı tespit edilmiştir. Tezlerdeki ölçek puanlarına bakıldığında öğrencilerin toplumsal cinsiyet algılarının olumlu yönde ortaya çıkmış olup tezlerde kullanılan çeşitli değişkenlerden cinsiyet ile ölçek arasında anlamlı farklılığın belirgin olduğu diğer değişkenler için ise genellemeye varacak kadar istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar ortaya çıkmadığı tespit edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Toplumsal cinsiyet konusu ile ilgili benzer problemlerin daha fazla çalışıldığı aynı zamanda çalışmalarda kullanılan değişkenlerin homojen yapıda ve az sayıda örneklem üzerinde araştırıldığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda örneklem sayısı artırılarak ve daha heterojen yapıda gruplarla aynı konunun farklı yönlerinin araştırılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to evaluate the postgraduate theses on“gender and university students”in higher education in Turkey so far by using the document review method. Method: A qualitative research method was used in this study using the descriptive analysis technique. Theses related to the subject used in this research were accessed from Higher Education Institution (HEI) database. The data obtained were analyzed according to the academic publication review form. Results: It was seen that the total number of postgraduate theses on gender perception and university students until today is 70, 63 of them are master's and 7 of them are doctoral, and it was determined that the first thesis on this subject was published in 2007 and the highest number was in 2022. Looking at the distribution of theses according to the type of university, it was determined that state universities were more. It was determined that quantitative method was preferred in most of the theses and qualitative method and mixed method were used in very few theses. It was determined that quantitative data collection tools were used more in data collection tools due to the use of quantitative method more. When the scale scores in the theses were examined, it was found that the students' gender perceptions were positive and that there was a significant difference between gender and the scale among the various variables used in the theses, and that statistically significant results were not statistically significant enough to generalize for other variables. Conclusion and Suggestions: It was determined that similar problems about gender perception are examined more frequently and at the same time, variables used in research are homogenous in nature and examined with a small number of samples. In this context, it is suggested to examine different aspects of the same problem by increasing the number of samples and with more heterogeneous groups.