Serebral palsi'li hastaların farklı klinik tiplerinde thorax deformitelerinin incelenmesi
Examination of thorax deformities in different clinical TYPES of patients with cerebral palsy
- Tez No: 793121
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ÖZBAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Antropometri, GMFCS, Serebral Palsi, solunum, toraks deformitesi, Anthropometry, GMFCS, Cerebral Palsy, respiration, thorax deformity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Birden fazla sistemi etkileyebilen SP'nin farklı klinik tiplerinde cinsiyete göre toraks deformitelerini incelemeyi, fonksiyonellik düzeylerini belirlemeyi ve antropometrik ölçümler açısından sağlıklı bireylerle aralarındaki farklılıkları ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamız 6-12 yaş aralığındaki 154 (91 erkek, 63 kadın) SP hastası ve 40 (20 erkek, 20 kadın) sağlıklı bireyle yapılmıştır. Hastalardan demografik bilgiler, SP klinik tipi, sekonder bulgular, solunum tipi ve sayısı, toraks deformite durumu, antropometrik ölçümler ve bağımsızlık düzeylerine ait bilgiler alınmıştır. Antropometrik ölçümler için mezura ve kumpas kullanılmıştır. Bulgular: SP'nin klinik dağılımına baktığımızda en fazla spastik tip görülmekte olup kadınlarda %50.79 ve erkeklerde %67.03 oranındadır. Spastik tip hastalarda ise kadınlarda en fazla quadriplejik ve erkeklerde hemiplejik tip tutulum görülmüştür. Hastalığa en çok mental retardasyon olmak üzere sekonder problemler eşlik etmektedir. Hastaların ortalama solunum sayıları sağlıklı bireylere göre düşük ve en çok kombine solunum tipi görülmüştür. Toraks deformitelerine bakıldığında göğüs ön duvarında en fazla PE (%9.52 kadın ve %16.48 erkek) deformitesi görülürken spinal deformitelerde skolyoz (%26.98 kadın ve %21.98 erkek) görülmüştür. Hastalar en fazla GMFCS seviye II'de yer alırken ambulasyon düzeyine göre en fazla Grup 1'de yer almaktadır. Torakal deformiteler Grup 2'deki hastalarda daha çok görülmüştür. Hastaların antropometrik ölçümleri sağlıklı bireylere göre düşük çıkmıştır. Grup 1, Grup 2 ve sağlıklı gruplar arasında da antropometrik ölçümler açısından anlamlı bir fark bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız bize SP'li hastalarda solunumun, antropometrik ölçümlerin, kas-iskelet sisteminin ve fonksiyonellik düzeylerinin SP'den etkilendiğini göstermiştir. Bu nedenle uzmanların düzenli antropometrik ve solunum ölçümleriyle hastaları takip etmelerinin oluşabilecek problemlerin önüne geçmelerinde ve tedavi programının belirlenmesinde yardımcı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: We aimed to examine the thorax deformities according to gender in different clinical types of CP, which affects more than one system, to determine the functionality levels and to reveal the significant relationship between healthy individuals and patients of anthropometric measurements. Material and Method: Our study was conducted aged 6-12 years with 154 (91 male, 63 female) CP patients and 40 (20 male, 20 female) healthy individuals. Demographic information, CP clinical type, secondary findings, respiratory type and rate, thorax deformity, anthropometric measurements and independence levels were obtained from the patients. A tape measure and caliper were used for anthropometric measurements. Results: When we look at the clinical distribution of CP, the most spastic type is seen, %50.79 in women and %67.03 in men. In patients with spastic type, quadriplegic was most common in women and hemiplegic in men. The disease is accompanied by secondary problems, mostly mental retardation. The mean respiratory rate of the patients was lower than the healthy individuals and the most common type of combined breathing was observed. In thorax deformities, PE (%9.52 female and %16.48 male) deformity was the most common in the anterior chest wall, while scoliosis (%26.98 female and %21.98 male) was seen in spinal deformities. While patients are mostly in GMFCS level II, they are mostly in Group 1 according to ambulation level. Thoracal deformities are more common in Group 2 patients. The anthropometric measurements of the patients were lower than the healthy individuals. A significant difference was found between Group 1, Group 2 and healthy groups in terms of anthropometric measurements. Conclusion: Our study showed us that respiration, anthropometric measurements, musculoskeletal system and functionality levels are affected by CP in patients with CP. For this reason, we think that regular follow-up of the patients by anthropometric and respiratory measurements will help prevent problems that may occur and determine the treatment program.