Yerel yönetimlerin gençlik politikaları Sultanbeyli ilçesi örneği
Youth policies of local governments: The case of Sultanbeyli district
- Tez No: 793258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ERBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Gençlik, Gençlik Politikaları, Sultanbeyli İlçesi, Local Governments, Youth, Youth Policies, Sultanbeyli District
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada yerel yönetimlerin gençlik politikalarında Sultanbeyli ilçesinin gençlik politikaları değerlendirmesi yapılmıştır. Sultanbeyli Belediyesi Strateji müdürlüğü tarafından 11.06.2021-21.06.2021 tarihleri arasında, ilçenin 15 mahallesinde ikamet eden 15-29 yaş aralığındaki gençlere yapılan anket çalışmasının verileri ve istatistikler analiz edilmiştir. Ankete katılanların kadın-erkek oranı ile eğitim durumları ve çalışma alanları hakkında bilgi verilmiştir. Ankete katılan gençlerin yaşam üzerinden en memnun oldukları konu“aile hayatı”gelmektedir. Ekonomik durum ve sosyal hayattan duyulan memnuniyet yaşın ilerlemesi ile memnuniyetin azaldığı görülmektedir. Genel anlamda bakıldığında yaşamdan en çok memnun olan yaş grubu ise 15-19 yaş aralığını kapsamaktadır. Ayrıca eğitim düzeyi artıkça yaşamdan duyulan memnuniyet arttığı gözlemlenmiştir. 15-29 yaş arası gençlerin en çok ilgi duyduğu ve ilgilendiği konu çevre ve doğa konusu iken, en az ilgi duydukları konu politikadır. Gençlerin eğitim ve gelir seviyesi artıkça sağlıklı yaşam ve spor gibi konulara ilgileri artmaktadır. Ayrıca yaş artıkça spora olan ilgileri azalmaktadır. Gençlerin yaygın kullandığı sosyal medya tercihi Instagram'dır. Kadınların kullanma oranı erkeklerden yüksektir. Gençler Instagram'ı sosyalleşme aracı olarak görmektedirler. Gençlerin herhangi bir Sivil Toplum Kuruluşuna (STK) üye oranı çok düşüktür. Üye olanlar ise en yüksek oran ile Kızılay'dır. Sultanbeyli'de, gençlerin en çok memnun oldukları; toplu ulaşım olanakları, ilçede genel güvenlik ve ilçedeki yeşil alanlar olduğu görülmektedir. En az memnun oldukları hizmet ise sosyalleşme hizmetleri (Kültürel faaliyetler, mekânlar vb.)'dir. Gençlerin en önemli gördükleri problemler iş sahası eksikliği, gelecek kaygısı ve eğitimdir. Yapılan çalışmalarda gençler dikkate alınarak yapıldığında alanlardaki memnuniyet seviyesinin yüksek olduğu görülmektedir. Araştırma yerel alanda gençlere yönelik yapılan faaliyetlerin gençler tarafından pozitif veya negatif olarak gördükleri faaliyetleri ortaya koymaktadır. Ortaya konulan faaliyetlerin eksik yönleri için de neler yapılabileceği açıklanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde gençlik politikaları üzerinde durulmuştur, ikinci bölümünde Türkiye'deki Cumhuriyet'ten günümüze kadar yapılan gençlik çalışmaları dönemsel olarak ele alınmıştır. Üçüncü bölümünde yerel yönetimler ele alınmış, dördüncü bölümünde Sultanbeyli Belediyesinin gençlik politikaları incelenmiştir. Beşinci bölümünde yapılan anketler sonucunda elde edilen veriler incelenmiştir ve son olarak altıncı bölümde ise analiz neticesinde elde edilen sonuçları ve öneriler yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the evaluation of the youth policies of Sultanbeyli district in the youth policies of local governments was carried out. The data and statistics of the survey conducted by Sultanbeyli Municipality Strategy directorate on young people between the ages of 15-29 residing in 15 neighborhoods of the district between Dec. 11.06.2021 and 21.06.2021 were analyzed. Information was given about the ratio of male to female respondents, as well as their educational status and fields of study. The topic that the young people participating in the survey are most satisfied with, over their life time, is“family life”. It is observed that satisfaction with the economic situation and social life decreases with the progression of age. In general, the age group that is most satisfied with life covers the December 15-19 age range. In addition, it has been observed that the satisfaction with life increases as the level of education increases. While the topic that young people between the ages of 15-29 are most interested in are the environment and the nature, the topic that they are Decently interested in is politics. As the levels of education and income of young people increase, their interest in topics such as healthy living and sports increases. In addition, as age increases, their interest in sports decreases. The social media preference that young people use widely is Instagram. The rate of use by women is higher than that of men. Young people see Instagram as a socializing tool. The membership rate of young people in any Non-Governmental Organization (NGO) is very low. Those who are members are the Red Crescent with the highest ratio. In Sultanbeyli, it is seen that the young people are most satisfied with; there are public transportation opportunities, general security in the district and green areas in the district. The service they are least satisfied with is socialization services (Cultural activities, places, etc.). The most important problems that young people see are lack of a job site, anxiety about the future and education. In the studies conducted, it is seen that the satisfaction level in the fields is high when it is done by taking into account young people. The research reveals that the activities carried out for young people in the local area are considered positive or negative by young people. It is also explained what can be done for the missing aspects of the activities revealed. In the first part of the research, the focus was on youth policies, and in the second part, the youth studies conducted in Turkey from the Republic to the present day were covered periodically. In the third part, local governments were discussed, and in the fourth part, the youth policies of Sultanbeyli Municipality were examined. In the fifth part, the data obtained as a result of the surveys were examined, and finally, in the sixth part, the results obtained as a result of the analysis and recommendations were written.