Computatinaly efficient voice dialling systems
İşlemsel olarak verimli sesle telefon çevirme sistemi
- Tez No: 79327
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ENİS ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Altband ayrıştırması, sesbaşlangıcı saptaması, şablon karşılaştırması, ses nicemlemesi. *, Subband decomposition, endpoint detection, template matching
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET ' İŞLEMSEL OLARAK VERİMLİ SESLE TELEFON ÇEVİRME SİSTEMİ Mustafa Hakan Solmaz Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticis: Prof. Dr. A.Enis Çetin Eylül 1998 Altband öznitelik parametreleri son zamanlarda ses tanıma uygulamalarında sıkça kullanılmaya başlandı. Bu çalışmada altband öznitelik parametrelerini kullanan, kullanıcıya bağımlı, küçük sözcük dağarcıklı, ayrık sözcüklü bir ses tanıma sistemi önerilmektedir. Önerilen sistemin ayırt edici özelliği basit bir mikrokontroler üzerinde gerçek zamanda çalışmasına imkan tanıyacak kadar düşük işlem karmaşasına sahip olmasıdır. Sistem, Karel santralleriyle birlikte çalışacak bir sesle telefon çevirme cihazının özü olarak kullanılmaktadır. Eğitme kısmında önce enerji tabanlı bir ses başlangıç saptaması yapılmaktadır. Daha sonra sabit uzunlukta ve sabit sayılı PCM (a-law) olarak nicemlendirilmiş ses sinyali üzerinde öznitelik çıkartma işlemi yapılmaktadır. Tanıma kısmında şablon karşılaştırma tekniği kullanılarak en yakın sözlük kelimesi seçilmektedir. Denemelerde %93 oranında doğru tanıma yüzdesi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTATIONALLY EFFICIENT VOICE DIALING SYSTEM Mustafa Hakan Solmaz M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Enis Çetin September 1998 Subband based feature parameters are becoming widely used for speech recognition purposes. In this thesis a subband-based, small-vocabulary, speaker-dependent, isolated-word recognition system is proposed. The most distinctive property of the proposed system is its low computational cost which enables it to run at real-time on a simple microcontroller. The system is used as the core of a voice dialer which is designed to work together with Karel switchboxes. In training section first, an energy-based endpoint (startingpoint) detection method is applied for speech detection. Then feature extraction is applied on a fixed length, pcm-quantized (a-law) speech long enough to cover a single word. In recognition section template matching is used to find the most likely vocabulary element. A recognition rate of 93% is obtained in the simulations.