Speech spectrum non-stationarity detection based on line spectrum frequencier and related applications
Çizgi izge sıklıklarının temel alınması ile konuşma izgesindeki durağansızlığın sezimi ve ilgili uygulamalar
- Tez No: 79328
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ENİS ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konuşma değişgenlik ölçüsü, izgideki durağansızlıkların sezimi, formant kestirimi, Çizgi Izge Sıklıkları (ÇIS), konuşma bölütleme, Karışık Tahrikli Doğrusal Öngörülü (KTDÖ) kodlama, değişken ikil-hızlı ses kodlayıcısı, ses faaliyet sezimi. iv, Speech variation measure, spectrum non-stationarity detection, formant estimation, Line Spectrum Frequencies (LSF), speech segmentation, Mixed Excitation Linear Predictive coding (MELP), variable bit-rate vocoder, voice activity detector. in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET ÇİZGİ İZGE SIKLIKLARININ TEMEL ALINMASI İLE KONUŞMA İZGESİNDEKİ DURAĞANSIZLIĞIN SEZİMİ VE İLGİLİ UYGULAMALAR Ali Erdem ERTAN Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Enis Çetin Ekim 1998 Bu tezde, konuşma izgesindeki durağansızlıkların sezimi için iki yeni konuşma değişgenlik ölçüsü önerilmiştir. Bu ölçüler yaratılırken Çizgi Izge Sıklıkları (ÇİS) ve ÇIS konumlarındaki izgesel değerler taban alınmıştır. Önerilen ölçüler öznel olarak anlamlı ve düşük hesaplama karmaşıklığı olacak ve matem atiksel olarak izlenebilecek şekilde formüle edilmişlerdir. Durağansızlık sez- imleyicisinin yararlılığım göstermek için iki uygulama sunulmuştur: Birinci uygulama, konuşma sinyalindeki durağansız bölgeleri bulan ve bu bölgelerde bulunan konuşma parçalarının sınırlarını sezimleyen bir kesin konuşma bölütleyicisidir. Öteki uygulama ise konuşmadaki sessiz bölgeleri sezimleyen yeni bir konuşma faaliyet sezimcisini kullanan Değişken İkil Hızlı-Karışık Tahrikli Doğrusal Öngörülü (DIH-KTDÖ) kodlama ses kodlayıcısıdır. Bu ses faaliyet kestirimcisi, durağansız arka plan gürültüsüne dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır ve ikil-hızın düşürülmesi için sessiz bölgelerin ve sessiz harflerin verimli kodlanmasına olanak sağlamaktadır. Test sonuçları da tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPEECH SPECTRUM NON-STATIONARITY DETECTION BASED ON LINE SPECTRUM FREQUENCIES AND RELATED APPLICATIONS Ali Erdem ERTAN M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: A. Enis Çetin, Ph. D October 1998 In this thesis, two new speech variation measures for speech spectrum non- stationarity detection are proposed. These measures are based on the Line Spectrum Frequencies (LSF) and the spectral values at the LSF locations. They are formulated to be subjectively meaningful, mathematically tractable, and also have low computational complexity property. In order to demonstrate the usefulness of the non-stationarity detector, two applications are presented: The first application is an implicit speech segmentation system which detects non-stationary regions in speech signal and obtains the boundaries of the speech segments. The other application is a Variable Bit-Rate Mixed Excitation Lin ear Predictive (VBR-MELP) vocoder utilizing a novel voice activity detector to detect silent regions in the speech. This voice activity detector is designed to be robust to non-stationary background noise and provides efficient coding of silent sections and unvoiced utterances to decrease the bit-rate. Simulation results are also presented.
Benzer Tezler
- Zamanla değişen kanalların kestirimi ve uyarlamalı kodlama
The Estimation of time varying channels and adaptive coding
CÜNEYT DELİKTAŞ
Yüksek Lisans
Türkçe
1997
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÜMİT AYGÖLÜ
- Düşük bir hızlarında konuşma kodlama ve uygulamaları
Low bit rate speech coding and applications
TARIK AŞKIN
Doktora
Türkçe
1999
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiPROF.DR. GÜNSEL DURUSOY
- Enhancement of the coded speech using filtering
Filtreleme kullanarak kodlanmış sesin iyileştirilmesi
SALİH SİNAN TAYLAN
Yüksek Lisans
İngilizce
2017
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiIşık ÜniversitesiElektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÜMİT GÜZ
DOÇ. DR. HAKAN GÜRKAN
- İki boyutlu kafes parametrelerinin sınırlı veri alanlarından hesaplanması
The Calculation of the 2-D lattice parameters from short data records
NURŞEN YILDIZ
Yüksek Lisans
Türkçe
1994
Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik ÜniversitesiPROF.DR. AHMET HAMDİ KAYRAN