Nanosecond optical parametric oscillators generating eye-safe radiation
Göze zararsız ışın üreten nanosaniye optik parametrik osilatörler
- Tez No: 79326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN AYTÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: optical parametric oscillation, nonlinear crystals, KTP, nanosecond lasers, Nd:YAG. Ill
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET GÖZE ZARARSIZ IŞIN ÜRETEN NANOSANIYE OPTİK PARAMETRİK OSİLATÖRLER Lütfiye Durak Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Orhan Aytür Ekim 1998 Bu tezde göze zararsız ışın üreten nanosaniye optik parametrik osilatörlerin (OPO'lar) oluşturulması ve değerlendirilmesi sunulmaktadır. Bu OPO'lar 1.06 /im dalgaboyu olan Nd:YAG laser çıkışını spektrumda göze zararsız aralıkta yer alan 1.57 /um'ye dönüştürmektedir. Bu OPO'larda potasyum titanil fosfat (KTP) kristali kullanılmıştır. Deneylerde çıkış sinyal enerjileri, darbe uzunlukları, spek trum ve OPO çıkışı ayrılma açıları ölçülmüştür. OPO'lar 15 mJ enerjisi ve 7 ns darbe uzunluğu olan darbelerle pompalandığında, %35 dönüşüm verimi elde edilmiştir. Bu düşük enerjili OPO'lar mesafe ölçüm uygulamalarında kul lanılabilir. Ayrıca, 100 mJ enerjili, 15 ns uzunluğu olan darbelerle pompalanmış OPO'lar kurulmuş ve %38 dönüşüm verimi elde edilmiştir. Bu yüksek enerji li OPO'lar ise hedef işaretleme uygulamalarında kullanılabilir. Ayrılma açıları düşük enerjili OPO'larda 4 mrad, yüksek enerjili OPO'larda 3 mrad olarak öl çülmüştür. Aynı zamanda, zamansal ve uzaysal ışın profillerini, kırınımı ve kristaldeki emilimi hesaba katan bir model oluşturulmuştur. Bu model, deneysel sonuçlarla uyum göstermektedir. Anahtar kelimeler, optik parametrik osilasyon, doğrusal olmayan kristaller, KTP, nanosaniye lazerler, Nd:YAG. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NANOSECOND OPTICAL PARAMETRIC OSCILLATORS GENERATING EYE-SAFE RADIATION Lütfiye Durak M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Orhan Aytür October 1998 In this thesis, construction and characterization of nanosecond optical para metric oscillators (OPO's) generating eye-safe radiation are presented. These OPO's convert the output of an Nd:YAG laser at 1.06 /mi wavelength to 1.57 /im wavelength which is in the eye-safe band of the spectrum. A potassium titanyl phosphate (KTP) crystal is employed in these OPO's. In the experiments, output signal energies, pulse durations, spectral characteristics, and divergence angles of the OPO outputs have been measured. We have obtained 35% conversion effi ciency by using pump pulses having 15 m J energy and 7 ns pulse duration. These low energy OPO's can be used in range finders. We have also constructed OPO's that are pumped by 100 mJ pulses of 15 ns pulse duration, and 38% conversion efficiency was achieved. These high energy OPO's can be used in target designa tors. The divergence angles of the low energy and the high energy OPO's have been measured as 4 mrad and 3 mrad, respectively. A numerical model which takes into account the temporal and spatial beam profiles, diffraction, and absorp tions in the crystal has been constructed. The model is in qualitative agreement with the experimental results.