Risk toplumu ve korku kültürü bağlamında eşitlik ve eşitsizlik: Covid-19 pandemisi örneği
Equality and inequality in the context of the risk society and the culture of fear: The case of the Covid-19 pandemic
- Tez No: 793305
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLYAS SUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Risk Toplumu, Korku Kültürü, Eşitlik, Eşitsizlik, Covid-19, Risk Society, Culture of Fear, Equality, Inequality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Büyük kitleleri etkisi altına alan küresel riskler modern sonrası dönemde toplumsal düzeni betimlemek ve toplumsal değişimi ortaya çıkartmada önemli faktörlerden biri olmuştur. Uluslararası tedarik zinciri, dijitalleşme, ulus ötesi ekonomik bağlantılar günden güne insanları daha fazla ortaklaştırmaktadır. Bu bağlantılara erişilebilirlik ise herkes için aynı olmamıştır. Ekonomik temelli birçok eşitsizlik toplumda varlığını sürdürmüştür. Bu ortaklıklar ve eşitsizlikler küresel risklerin toplumdaki yansımasında devam etmiştir. Covid-19 pandemisi, küresel risk toplumu anlatısına benzer şekilde dünya üzerinde belirli ortaklıklar ve eşitsizlikler yaratmıştır. Virüs, fizyolojik ve toplumsal olarak insanlar üzerinde eşitleyici olurken belirli alanlarda insanlar arası ayrımlara yol açmıştır. Bu çalışma Covid-19 pandemisinin dünya risk toplumu bağlamında insanlar üzerinde yarattığı eşitleyici unsurları ve toplumda görünür kıldığı eşitsizlikleri risk bölüşümü ve korku kültürü perspektifiyle ele almayı amaçlamaktadır. Virüsün toplumda yarattığı eşitsizliklerin yanı sıra eşitleyici unsurlardan bahsetmesiyle literatüre katkı sağlaması umulmuştur. Nitel araştırma deseni olarak tasarlanan bu çalışma bir durum çalışması olarak gerçekleştirilmiştir. Pandemiye yönelik çoklu durum analizi yapılmıştır. Pandemi döneminde çalışma durumu, pandeminin geçirildiği mekân, risk yönetimi, aşı ve medya kategorilerine yönelik sorular saha görüşmelerinde katılımcılara sorulmuştur. Toplamda 25 katılımcıyla gerçekleştirilen görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla derinlemesine mülakatlar yapılmıştır. Saha çalışmasından elde edilen bulgular tematik stratejiyle analiz edilmiştir. Bu görüşmelerin sonucunda Covid-19 pandemisinin toplumda bir travma etkisi yarattığı ve riskin sınır tanımayarak kır ya da kent fark etmeksizin herkesi etkilediği çıkarımında bulunulmuştur. Ölüm korkusu, ekonomik kaygılar ve belirsizliklerden doğan korkular toplumda hissedilmiştir. Bu ortaklıkların yanı sıra özellikle çalışma durumuna göre eşitsizlikler ortaya çıkmıştır. Riskin gündelik hayattaki yansıması ise insanın sosyal çevresiyle ve doğayla olan bağını yeniden sorgulamasını beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Global risks which influence big masses are one of the important factors that describe social order and reveal the social change in the era of the post-modern period. International supply chains, digitalization, and transnational economic relationships are commonizing people day by day. Accessibility to these relationships is not the same for everyone. Many inequalities based on the economy continue to exist in society. These commonalities and inequalities continue to exist in the reflection of global risks within society. The covid-19 pandemic has created particular commonalities and inequalities in the world similar to the description of a global risk society. Virus, physiologically and societally, has been an equalizer over people while causing discrimination in particular areas interpersonally. This study aims to discuss the Covid-19 pandemic's equalizing elements that were created over the people and inequalities that make visible with the perspective of risk division and fear culture within the context of a world-risk society. It is expected to contribute to the literature using referring to equalizer elements along with inequalities that the virus created in society. This study was fulfilled as a case study that was designed as a qualitative research pattern. Multiple situation analysis was done during the pandemic. Questions about working conditions, the area in which the pandemic period time was spent, risk management, vaccine, and media themes were asked of participants in the field interviews. In-depth interviews were made with a sum of 25 participants via a semi-structured interview questionnaire. Findings which were obtained from the field study were analyzed with a thematic strategy. As a result of these interviews, the inference was made that the Covid-19 pandemic produced an effect of societal trauma and that the risk affected everyone, and know no bounds regardless of village or city. Fear of death, economical worries, and the fear of obscurity were felt in society. Besides these commonalities, inequalities according to working conditions especially emerged. And the reflection of the risk to daily life led to the requestioning for the bond of humans towards its social environment and nature.